ПАРЄ проголосувала за повернення прав делегації Росії. Україна може вийти з асамблеї на знак протесту

Автор:
Катерина Коваленко
Дата:

Парламентська асамблея Ради Європи підтримала резолюцію, яка змінює правила організації та ускладнює процедуру застосування санкцій, зокрема щодо Росії. Фактично це дає змогу російській делегації повернутися до роботи як повноцінному члену.

За таке рішення проголосували 118 членів ПАРЄ, проти були 62, утрималися 10. Голосування відбулося на засіданні ПАРЄ у Страсбурзі ввечері 24 червня.

Як свідчать результати голосування, резолюцію в повному складі підтримали делегації з Азербайджану, Франції, Іспанії, Італії, Норвегії, Австрії, Словаччини, Португалії, Сербії та Туреччини.

Частково рішення про повернення російської делегації підтримали Швейцарія, Німеччина, Молдова, Чехія, Вірменія та Нідерланди.

Україна і Грузія одноголосно проголосували проти. Більшість делегатів від Польщі, Литви, Латвії, Естонії, Великої Британії та Швеції також висловилися проти резолюції.

Як реагують в Україні?

Після такого рішення ПАРЄ українська делегація може призупинити свою участь в асамблеї, заявила в.о. голови комітету Верховної Ради з питань євроінтеграції Марія Іонова. Про це пише «Інтерфакс-Україна».

«Ми будемо протестувати. І коли вони [російські делегати] залишаться в залі, ми покинемо його. Нехай вони голосують за Генерального секретаря ПАРЄ без України», — сказала Іонова.

Одна з делегатів у ПАРЄ від України Ірина Геращенко вважає, що асамблея зрадила принципам та пішла на такий крок заради грошових внесків Росії.

Міністерство закордонних справ заявило, що рішення ПАРЄ «є свідченням відходу від задекларованих стандартів, принципів та цінностей Ради Європи внаслідок безпрецедентного тиску й фінансового шантажу з боку Російської Федерації». Заява опублікована на сайті МЗС. У міністерстві це назвали «неприпустимою поступкою».

Заступник міністра закордонних справ Сергій Кислиця подякував делегатам, які підтримали Україну.

Премʼєр-міністр Володимир Гройсман назвав голосування ПАРЄ «реваншом агресора і повною зневагою до норм міжнародного права».

Пʼятий президент Петро Порошенко заявив, що рішення ПАРЄ — «перший серйозний дипломатичний удар, який отримала Україна за останні пʼять років».

Також він пообіцяв задіяти всі свої зовнішньополітичні звʼязки, щоб «вірус всепрощення Росії за анексію Криму та окупацію Донбасу не розповсюдився далі».

  • У 2014 році делегацію РФ позбавили права голосу в ПАРЄ за анексію Криму і виключили з усіх керівних органів. Російська делегація після цього не присутня на сесіях, а Москва перестала сплачувати членські внески в ПАРЄ та Раду Європи.
  • 3 червня регламентний комітет Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) схвалив резолюцію, яка дала підставу змінити правила організації санкцій стосовно делегацій. Саме за неї голосували 24 червня.