Під будівлею Ради Європи зібрався пікет проти повернення Росії до ПАРЄ

Автор:
Катерина Коваленко
Дата:

Зранку 25 червня під будівлею Ради Європи у Страсбурзі, Франція, відбувається пікет проти поверення делегації Росії до парламентської асамблеї.

Фото та відео з акції опублікував російський адвокат Микола Полозов, який захищає в судах українських політвʼязнів.

Полозов пояснив, що акція відбувається перед початком робочого дня в Раді Європи. Саме зараз делегати з різних країн зʼїжджаються до будівлі та бачать протест.

Люди стоять із плакатами на підтримку України та Грузії, які були єдиними країнами з-поміж учасників засідання ПАРЄ ввечері 24 червня, які повним складом проголосували проти поверення російської делегації.

На мітингу видно український та грузинський прапори.

Люди скандують: «Європо, прокинься».

  • Парламентська асамблея Ради Європи підтримала резолюцію, яка змінює правила організації та ускладнює процедуру застосування санкцій, зокрема щодо Росії. Фактично це дає змогу російській делегації повернутися до роботи як повноцінному члену. За таке рішення проголосували 118 членів ПАРЄ, проти були 62, утрималися 10.
  • Після такого рішення ПАРЄ українська делегація може призупинити свою участь в асамблеї, заявила в.о. голови комітету Верховної Ради з питань євроінтеграції Марія Іонова.
  • У 2014 році делегацію РФ позбавили права голосу в ПАРЄ за анексію Криму і виключили з усіх керівних органів. Російська делегація після цього не присутня на сесіях, а Москва перестала сплачувати членські внески в ПАРЄ та Раду Європи.