Володимир Зеленський розчарований рішенням ПАРЄ щодо Росії

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

Президент Володимир Зеленський розчарований рішенням Парламентської асамблеї Ради Європи затвердити без обмежень повноваження делегації Російської Федерації. Про це він написав у Facebook.

Зокрема він розповів, що минулого тижня обговорював це питання з президентом Франції Емманюелем Макроном та канцлером Німеччини Ангелою Меркель.

«Намагався переконати пана Макрона та пані Меркель, що повернення російської делегації до ПАРЄ можливе лише після того, як Росія виконає принципові вимоги асамблеї. Шкода, що наші європейські партнери нас не почули та вчинили інакше», — написав Зеленський.

Президент також подякував українській парламентській та дружнім національним делегаціям, які «мужньо боролися до кінця».

«Головним аргументом за повернення стали необхідність захисту прав людини та громадянина як найвищих демократичних цінностей. Маю надію, що у питанні захисту демократичних цінностей ні в кого не було думок про цінності матеріальні», — зазначив президент.

Також Зеленський написав, що дуже хоче побачити, як прихильники повернення російської делегації в асамблею відстоюватимуть та вимагатимуть повернення полонених українських моряків. І нагадав, що саме сьогодні, 25 червня, спливає термін виконання відповідного наказу Міжнародного трибуналу з морського права.

  • Парламентська асамблея Ради Європи підтримала резолюцію, яка змінює правила організації та ускладнює процедуру застосування санкцій, зокрема щодо Росії. Фактично це дає змогу російській делегації повернутися до роботи як повноцінному члену. За таке рішення проголосували 118 членів ПАРЄ, проти були 62, утрималися 10.
  • Після такого рішення ПАРЄ українська делегація може призупинити свою участь в асамблеї, заявила в.о. голови комітету Верховної Ради з питань євроінтеграції Марія Іонова.
  • У Парламентській асамблеї Ради Європи оскаржили повернення Росії до асамблеї. Тепер розгляд питання про поновлення повноважень російської делегації відкладається на 24 години.