У Зеленського припинили розслідувати появу «плагіату» виступу Порошенка на зустрічі з головою Євроради в Брюсселі

Дата:
У Зеленського припинили розслідувати появу «плагіату» виступу Порошенка на зустрічі з головою Євроради в Брюсселі

Адміністрація Президента України

В Офісі президента Володимира Зеленського припинили службове розслідування інциденту з «плагіатом» промови Порошенка під час виступу Володимира Зеленського в Брюсселі. Про це theБабелю повідомили в Офісі президента.

«Не було завдання знайти винних і суворо покарати. Було завдання розібратися в ситуації. Що й відбулося», — розповів співрозмовник theБабеля.

Рішення припинити службове розслідування прийняв заступник голови Офісу президента Кирило Тимошенко.

«Причиною інциденту була схильність працівників до використання стереотипних підходів і наявних напрацювань, а не свідомий намір компрометації посадових осіб або української зовнішньої політики в цілому», — пояснили в ОП.

Співрозмовник підкреслив, що текст промови Зеленського «відповідав принципам зовнішньої політики України і підкреслював відданість курсу України на європейську та євроатлантичну інтеграцію».

Що сталося?

5 червня під час зустрічі з головою Євроради Дональдом Туском у Брюсселі Володимир Зеленський виголосив промову, яка частково збіглася з промовою експрезидента Петра Порошенка на зʼїзді «Європейської Солідарності» 31 травня в Києві.

На цей факт звернув увагу прессекретар колишнього президента Святослав Цеголко. Він звинуватив Зеленського в плагіаті і порадив найняти спічрайтера. У відповідь у Зеленського заявили, що почали службове розслідування.

«Попередньо встановлено, що співробітники МЗС України готували тези для брифінгу президента Володимира Зеленського, паралельно продовжували працювати на Петра Порошенка», — йдеться в заяві.

Там додали, що зміст і порядок денний переговорів Зеленського з керівниками ЄС і НАТО формувалися окремо співробітниками команди Адміністрації, тому представники попередньої влади не мали впливу на питання, які Зеленський обговорював з європейськими партнерами України.

«У разі підтвердження приватного співробітництва державних службовців МЗС з Петром Порошенком будуть зроблені жорсткі управлінські, дисциплінарні і кадрові висновки. Розцінюємо це як диверсію з боку окремих співробітників Міністерства закордонних справ і свідому провокацію з боку команди Петра Порошенка», — заявили в адміністрації.

  • 18 червня президент Володимир Зеленський дав інтервʼю німецькій газеті Bild напередодні зустрічі з канцлером Ангелою Меркель. Він, зокрема, заявив, що санкції проти Росії повинні залишатися до відновлення територіальної цілісності і суверенітету України.
  • Президент Володимир Зеленський затвердив положення про створення Офісу президента і підписав низку кадрових указів, якими голова та заступники Адміністрації президента (АП) призначені на посади у новій структурі.