Bihus.Іnfo: Глава АП Богдан має зв’язок з офшорною компанією, яка причетна до кредитної афери на 200 млн гривень

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

Керівник Адміністрації президента Андрій Богдан причетний до кредитних афер на сотні мільйонів гривень, має маєток в Конча-Заспі та багато землі у Київській області. Про це йдеться у розслідуванні журналістів Bihus.Іnfo.

У розслідуванні йдеться про те, що у 2011 році Богдан став власником маєтку площею понад 1,5 тис. кв. м у Конча-Заспі. У 2013 році його дружина купила дві квартири у центрі Києва на 300 кв. м. Потім Богдан оформив на себе низку нежитлових, найвірогідніше, офісних приміщень на Дніпровській набережній, які він здає в оренду.

Сам нинішній керівник АП пояснює свій статок тим, що він багато працював та займався підприємницькою діяльністю, хоча з 2007 року працював на держслужбі. Журналісти стверджують, що Богдан фактично консультував у кредитних шахрайствах.

Зокрема, у 2016-му році Фонд гарантування вкладів виявив кредитну аферу із залученням офшорної компанії «Айдельберг ресорсіс ІНК.» (Idelberg resources INC.), до якої був причетний Богдан і його бізнес-партнери Ігор Пукшин, Олександр Баулін. У 2014 році Богдан отримав довіреність на представництво Idelberg resources INC від Бауліна.

Фонд гарантування вкладів дійшов висновку, що офшорна компанія «Айдельберг ресорсіс ІНК.» (Idelberg resources INC.) допомогла «Світловодському маслосиркомбінату» з групи «Клуб сиру» не розрахуватися за кредит у банку «Фінанси та кредит».

Комбінат отримав кредит ще у 2007 році, а у 2009, коли кредит мав бути сплачений, підприємство мало борг у 150 млн грн. Проте коли банк звернувся за стягненням цих коштів, з’явилась офшорна компанія «Айдельберг ресорсіс ІНК.», яка заявила, що також претендує на гроші комбінату, а саме на 52 млн гривень, бо нібито давала позику.

З цим компанія звернулася до Господарського суду Київщини. У другому позові офшорка вимагала ще 150 млн гривень. «Маслосиркомбінат» визнав свій борг перед «Айдельберг ресорсіс ІНК.» і цього ж дня — 23 червня 2009 року — суд задовольнив обидва позови офшорки.

У кримінальному провадженні, відкритому в 2016 році, цю офшорну компанію названо фіктивною.

Паралельно комбінат ініціював власне банкрутство і так виводив майно з іпотеки банку. Згодом це майно за втричі заниженими цінами купила інша компанія з «Клубу сиру».

За даними журналістів, Богдан добре знайомий із членом правління маслокомбінату Олександром Коваленком, наразі Коваленко за довіреністю Богдана продає його землю під Києвом у селі Забуяння. Також про звʼязок із Богданом свідчить дружба з Романом Бабієм, який у 2009 представляв інтереси комбінату в суді і працював в одній фірмі з Богданом «Пукшин та партнери».

Сам Андрій Богдан підтвердив журналістам зв’язок з віргінською офшорною компанією, на чию користь у 2009 році добровільно збанкрутував комбінат групи «Клуб сиру».

  • Раніше журналісти Bihus.Info у власному розслідуванні зʼясували, що цивільна дружина мера Харкова Оксана Гайсинська володіє елітним автопарком, дорогою нерухомістю, а на відпочинок витрачає десятки тисяч доларів.
  • Підписи та накази заступників генпрокурора Дмитра Сторожука і Юрія Столярчука допомогли шахраєві Дмитру Малиновському кілька років вважатися мертвим. А народний депутат від БПП Володимир Арʼєв направляв генпрокурору лист-звернення про те, що Малиновський нібито не має стосунку до кримінальних справ і взагалі давно помер. Про це йдеться в розслідуванні Bihus.Info.