Клімкін: Рада може заборонити спостерігачам ПАРЄ моніторити вибори в Україні

Дата:
Клімкін: Рада може заборонити спостерігачам ПАРЄ моніторити вибори в Україні

Палінчак Михайло / УНІАН

Якщо Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) підтвердить повноваження російської делегації, Верховній Раді слід заборонити спостерігачам асамблеї моніторити вибори в Україні. Про це міністр закордонних справ Павло Клімкін повідомив у Facebook.

«Якщо ПАРЄ підтвердить повноваження російської делегації, то я б, на місці Верховної Ради, відкликав запрошення ПАРЄ брати участь у спостереженні за нашими парламентськими виборами. Адже ПАРЄ з російськими депутатами і ПАРЄ без них — це, як кажуть в Одесі, дві великі різниці», — написав він.

Він зазначив, що в України більше немає довіри до «цієї асамблеї».

Він додав, що надіслав лист директору Бюро демократичних інститутів і прав людини (БДІПЛ) ОБСЄ Інгіборг Солрун Гісладоттір про те, що Україна не прийме заявки про реєстрацію російських спостерігачів по лінії ОБСЄ, і що зрештою «всі <...> з розумінням поставилися до нашої позиції».

  • В ніч на 25 червня ПАРЄ ухвалила резолюцію, яка змінює її внутрішні правила та ускладнює процедуру застосування санкцій, зокрема стосовно Росії. Фактично це дає можливість російській делегації повернутися до роботи як повноцінному члену.
  • 25 червня Україна, Грузія та Британія оскаржили відновлення повноважень Росії в ПАРЄ.
  • 26 червня в ПАРЄ розглянуть доповіді двох комітетів із запереченням проти відновлення повноважень делегації Росії.