Нацполіція викрила кілька груп псевдоактивістів, які займалися криміналом

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

З початку року поліція викрила кілька груп так званих громадських активістів, які займалися криміналом, зокрема, вимаганням грошей у громадян за нерозповсюдження дискредитуючих матеріалів. Про це повідомляє пресслужба Національної поліції.

Серед «активістів» керівники організацій, які позиціонували себе як борці з корупцією і свавіллям влади. Девʼятьом з них уже повідомлено про підозру.

«Перед тим, як прийти до бізнесмена або публічної особи, викриті зловмисники заздалегідь готувалися: проводили збір конфіденційної інформації про всіх членів родини, готували фейкові матеріали компроментуючого змісту та розповсюджували їх через підконтрольні вебресурси. Пізніше за припинення таких дій зловмисники вимагали кошти», — зазначають у поліції.

У правоохоронних органах кажуть, що активна громадська діяльність затриманих не заважала їм займатися протиправною діяльністю.

«Частина зловмисників займалася збором інформації шляхом зламу особистих поштових скриньок, месенджерів, баз даних, інші систематизували отримані дані, готували фейкові матеріали для медіа, організовували мітинги та акції протесту або керували всім процесом та координували дії інших», — йдеться в заяві.

Так, наприклад, у Дніпрі поліція затримала керівника громадської організації за вимагання та отримання $10 тис. від підприємця. Гроші призначалися за припинення розповсюдження неправдивої компроментуючої інформації про підприємця, членів його родини та про його господарську діяльність.