Штурм Євромайдану: суд відпустив під домашній арешт ексглаву СБУ Києва Щеголєва

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Шевченківський суд Києва відпустив з-під варти колишнього голову Служби безпеки Олександра Щеголєва, який керував розгоном Євромайдану у лютому 2014 року і звинувачується в злочинах проти демонстрантів.

Як повідомляє Адвокатська дорадча група, яка веде справи Майдану, суддя Євген Мартинов змінив запобіжний захід Щеголєву на цілодобовий домашній арешт.

«Адвокати Щеголєва заявили клопотання про зміну запобіжного заходу до засідання, суд отримав клопотання поштою. Посилалися, в тому числі, на вчорашнє рішення Конституційного суду за поданням Савченко. Велика мотиваційна частина — звідти», — сказав прокурор Олександр Супрун.

Як пише Insider, адвокат Щеголєва Валентин Рибін заявив, що ніяких ризиків звільнення його підзахисного не несе. Прокурор зазначив, що на Щеголєва будуть покладені всі передбачені нормами обовʼязки, включно з носінням електронного браслета.

Зараз суд вивчає відеодокази, які представив «5 канал». На відео зафіксовані кадри нападу «беркутівців» на активістів, застосування зброї і водометів.

  • Щеголєва взяли під варту в 2015 році. До цього він перебував під цілодобовим домашнім арештом. Колишнього главу СБУ столиці та області звинувачують у тому, що він керував зачисткою Майдану 8—10 лютого 2014 року, коли було підпалено Будинок профспілок і загинули 20 людей, а також були поранені більше 200. Щеголєву загрожує довічне увʼязнення.
  • 25 червня Конституційний суд визнав неконституційним положення ч. 5 ст. 176 Кримінально-процесуального кодексу, у якій йдеться про те, що до підозрюваних у тероризмі, злочині проти основ національної безпеки України, перешкоджанні діяльності Збройних сил неможливо застосувати більш мʼякий запобіжний захід, крім утримання під вартою. Тепер підозрюваних у цих злочинах можна брати на поруки. Конституційну скаргу подавала, серед інших, нардеп Надія Савченко, яка підозрюється в підготовці терористичного акту і нещодавно вийшла на свободу.