ПАРЄ затвердила резолюцію щодо повернення Росії. Українська делегація покидає Асамблею

Дата:

Парламентська Асамблея Ради Європи (ПАРЄ) проголосувала проти поправки, якою пропонувалося відмовити делегації Росії в повноваженнях. Поправкою пропонувалося вилучити з резолюції фразу: «Асамблея постановляє ратифікувати (підтверджує) повноваження делегації Російської Федерації».

Як передає «Європейська правда», ПАРЄ відхилила всі поправки представників України, Грузії, Великобританії, Латвії та низки інших держав, і затвердила резолюцію в цілому. За резолюцію проголосували 116 делегатів, 62 бути проти та 15 утрималися.

Перед голосуванням заступник голови фракції БПП, член української делегації в ПАРЄ Олексій Гончаренко виступив із промовою і процитував Олега Сенцова: «Якщо нам судилося стати цвяхами у кришку труни тирана, то я хотів би бути таким цвяхом».

«Це був мій останній на цій сесії виступ у Раді Європи. Це були 5 років боротьби і великої дипломатичної роботи. Так, під кінець, ми програли битву», — написав у Facebook Гончаренко.

Після голосування нардеп від БПП, член української делегації Володимир Арʼєв заявив, що делегація від України залишає Асамблею. «Дуже і дуже дякую всім колегам з української делегації за спільні битви і перемоги, дякую за гідне протистояння несправедливості до кінця», — зазначив нардеп.

  • У ніч на 25 червня ПАРЄ ухвалила резолюцію, яка змінює її внутрішні правила та ускладнює процедуру застосування санкцій, зокрема стосовно Росії. Фактично це дає можливість російській делегації повернутися до роботи як повноцінному члену.
  • 25 червня Україна, Грузія та Британія оскаржили відновлення повноважень Росії в ПАРЄ.
  • 26 червня Регламентний комітет Парламентської Асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) відклав рішення щодо підтвердження повноважень Росії в Асамблеї. Про це на сторінці у Facebook повідомив нардеп від БПП та член української делегації Володимир Арʼєв. За його словами, з процедурних причин комітет одноголосно надіслав до Венеціанської комісії на вивчення питання: чи є депутатами ті, хто обрані в російський парламент за допомогою голосів Криму в одномандатному окрузі РФ (за партійними списками).