Політвʼязень Балух знову оголосив голодування. Він вимагає пустити до нього українського консула

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Український політвʼязень Володимир Балух, якого утримують у російській колонії в Тверській області, знову оголосив голодування і вимагає пустити до нього українського консула.

Про це «Новій газеті» розповів адвокат українця Данило Берман.

«25 червня, коли я прийшов до Володимира Григоровича, він вже знав, що до нього безуспішно намагався пробитися консул його країни. До цього Балух двічі подавав заяву, що якщо до нього не допустять консула України, то він оголосить голодування. Оскільки адміністрація всі ці заяви проігнорувала, Володимир Григорович повідомив мені, що з вечора 25 числа починає голодування», — сказав адвокат.

Берман заявив, що українець вимагає повернути йому «псалтир, теплу білизну та светр».

Адвокат зазначив, що передав заяву свого підзахисного про початок голодування канцелярії колонії. Прокуратуру він сповістив електронною поштою. Також про голодування він повідомив уповноваженим з прав людини по Тверській області і Росії.

  • 21 червня кримчанина Володимира Балуха знову перевели в штрафний ізолятор в колонії Тверської області в Росії.
  • Раніше Балух скаржився на болі в голові і грудях.
  • ФСБ Росії затримала Володимира Балуха 8 грудня 2016 року в Криму. Працівники ФСБ заявили, що знайшли на горищі будинку, де живе активіст, 90 патронів і кілька тротилових шашок. Захист Балуха та правозахисники стверджують, що він став жертвою репресій за свою проукраїнську позицію — через те, що відмовився знімати прапор України у дворі свого будинку в Криму.
  • Балуха засудили до пʼяти років колонії за сукупністю двох кримінальних справ — про незаконне зберігання зброї і вибухівки та дезорганізацію діяльності установ, що забезпечують ізоляцію від суспільства. 3 жовтня 2018 року «Верховний суд» Криму помʼякшив вирок на місяць.