Зеленський: Я в очі не бачив ноту, яку Україна надіслала у відповідь на заяву Росії про звільнення моряків

Дата:
Зеленський: Я в очі не бачив ноту, яку Україна надіслала у відповідь на заяву Росії про звільнення моряків

Адміністрація Президента України

Президент Володимир Зеленський заявив, що не підтверджував ноту, яку направила Україна у відповідь на заяву МЗС Росії. Про це президент заявив на брифінгу в Києві.

За його словами, Україна надіслала Росії ноту, не погодивши текст документа з президентом.

«Вони [Верховна Рада] не звільняють міністра закордонних справ Павла Клімкіна, вони його не звільняють, хоча ми внесли кандидатуру Пристайка [Вадим Пристайко, кандидат на посаду голови МЗС]. Це призвело до того, що я зі ЗМІ дізнаюся про ноту Росії щодо повернення наших моряків та ноту, яку надіслало у відповідь наше МЗС. Я в очі не бачив нашу відповідь на ноту РФ. Клімкін не вважає за потрібне обговорювати такі питання з президентом», — заявив Зеленський.

Про що йдеться?

Ноту, про яку заявив Зеленський, МЗС України надіслало до МЗС Росії 26 червня. У документі МЗС «висловлює рішучий протест із приводу невиконання Російською Федерацією наказу Міжнародного трибуналу з морського права від 25 травня 2019 року і продовження незаконного утримання 24 українських моряків».

Напередодні, 25 червня, МЗС України отримало ноту Міністерства закордонних справ Російської Федерації, в якій українську сторону просять дати «письмові гарантії участі та продовження кримінального переслідування українських моряків відповідно до російського законодавства».

«Вважаємо цю пропозицію Росії неприйнятною і такою, що загострює суперечку між Україною та Росією щодо імунітетів військових кораблів. Про це українська сторона вже поінформувала Міжнародний трибунал з морського права», — йдеться в заяві МЗС.

  • 26 червня МЗС Росії опублікувало заяву, у якій звинуватив Україну в «зацікавленості не так долею моряків, як збереженням можливості на ній спекулювати». Про це йдеться на сайті Міністерства закордонних справ РФ. Крім того, російська сторона відверто звинуватила Україну в нібито навмисній провокації в Керченській протоці.
  • 25 листопада 2018 року російський прикордонний корабель протаранив український рейдовий буксир в Азовському морі, коли той разом з іще двома броньованими катерами переходив з порту Одеси в порт Маріуполя. Під час виходу суден із Керченської протоки російські прикордонники відкрили в них вогонь і захопили кораблі, на яких перебували 24 моряки.
  • У Гамбурзі 25 травня відбулося засідання Міжнародного трибуналу з морського права, на якому дії Росії були визнані незаконними, у звʼязку з чим трибунал зажадав негайно звільнити взятих у полон у Керченській протоці українців та захоплені кораблі.