Міноборони: Україна планує приєднатися до операцій НАТО в Іраку і на морі

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Українські військові можуть приєднатися до операцій НАТО в Іраку та на морі.

Про це в Брюсселі заявив заступник міністра оборони Анатолій Петренко після зустрічі з представниками оборонних відомств країн-членів НАТО, пише Інтерфакс-Україна.

«Вже зараз ми завершили проєкти документів, які дозволять нам приєднатися до місії НАТО в Іраку — це будуть наші фахівці з реальним бойовим досвідом. Також ми плануємо приєднатися до операції НАТО на морі «Морський охоронець» (Sea Guardian). В першу чергу, з точки зору ситуаційної обізнаності та безпеки в Чорному і Азовському морях», — сказав він.

  • 26 червня президент Володимир Зеленський погодив документи, якими встановлено порядок задіяння ЗСУ та інших складових сил оборони. Документи визначають стратегічні цілі, завдання, склад Збройних сил та інших сил оборони, їхні потреби в особовому складі, озброєнні та військовій техніці, матеріально-технічних засобах, фінансових та інших ресурсах, необхідних для виконання завдань.
  • 140-й центр Сил спеціальних операцій Збройних сил пройшов сертифікацію як підрозділ SOF (сил спеціальних операцій НАТО), склавши іспити в Литві. Уперше в історії сертифікацію зміг пройти підрозділ країни, яка не є членом альянсу. Тепер український підрозділ має право бути залученим Силами швидкого реагування НАТО (NATO Response Force, NRF).