«Дипломатичний розвод». Клімкін показав ноту МЗС Росії та відповідь українського відомства

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Глава МЗС Павло Клімкін показав ноту російського дипломатичного відомства, яка була спрямована Україні, та відповідь, надіслану російській стороні. Документи він опублікував у Facebook.

У ноті Росії від 26 червня є пропозиція про звільнення полонених українських моряків з-під варти за умови, що вони візьмуть участь у судовому процесі і будуть зʼявлятися до суду на вимогу. Росія вимагає письмові гарантії від України щодо моряків та збереження «речових доказів», якими росіяни називають захоплені два українських катери та буксир. Також Росія пояснює свою відмову виконувати рішення Міжнародного трибуналу ООН з морського права тим, що ця інстанція нібито не мала права розглядати ситуацію з захопленням кораблів.

У відповіді МЗС України ідеться, що українська сторона не приймає пропозиції РФ і вимагає негайного звільнення 24 полонених моряків і кораблів згідно з рішенням трибуналу.

«Росія і не приховує, що не хоче виконувати рішення Міжнародного трибуналу з морського права. Замість цього вона: а) вимагає від нас визнати, що наші моряки могли вчинити злочин; б) схиляє нас до визнання правомірності судового процесу над ними за російським законодавством; в) запрошує прогнутися перед кримінально-процесуальним кодексом РФ, а заразом і опосередковано визнати окупацію Криму», — прокоментував документ Клімкін.

Він додав, що Росія без проблем може вирішити всі внутрішні процеси, необхідні для звільнення моряків.

«Пастка була підготовлена для наших моряків, для нашої юридичної та дипломатичної команди, для керівництва країни. На жаль, схоже, що хтось в Офісі президента банально попався. Повестися на російський дипломатичний розвод — це зганьбити моряків, які вже 6 місяців перед російським судом з гідністю наполягають, що Росія не має права їх судити», — написав Клімкін.

Відповідаючи на закид Володимира Зеленського, він зазначив, що у команди президента проблеми з комунікацією, оскільки його «завжди легко знайти і складно втратити».

  • Раніше Володимир Зеленський заявив, що не підверджував ноту, яку надіслала Україна у відповідь на заяву МЗС Росії. У документі МЗС «висловлює рішучий протест із приводу невиконання Російською Федерацією наказу Міжнародного трибуналу з морського права від 25 травня 2019 року і продовження незаконного утримання 24 українських моряків».
  • Пізніше міністр закордонних справ Павло Клімкін прокоментував докір президента Володимира Зеленського та заявив, що відомство може надсилати відповідну ноту Росії на невиконання рішення Міжнародного трибуналу без узгодження з главою держави.
  • 25 листопада 2018 року російський прикордонний корабель протаранив український рейдовий буксир в Азовському морі, коли той разом з іще двома броньованими катерами переходив з порту Одеси в порт Маріуполя. Під час виходу суден із Керченської протоки російські прикордонники відкрили в них вогонь і захопили кораблі, на яких перебували 24 моряки.
  • У Гамбурзі 25 травня відбулося засідання Міжнародного трибуналу з морського права, на якому дії Росії були визнані незаконними, у звʼязку з чим трибунал зажадав негайно звільнити взятих у полон у Керченській протоці українців та захоплені кораблі.