NASA відправить на супутник Сатурна зонд, який вивчатиме атмосферу та поверхню

Автор:
Андрій Сухраков
Дата:

Національне космічне агентство США заявило про нову місію програми «Нові рубежі», в межах якої на супутник Сатурна відправлять октокоптер Dragonfly. Апарат вивчатиме його атмосферу та поверхню, йдеться в ролику NASA.

Супутник Сатурна [Титан] перевищує розміри Меркурія та отримує тепло за рахунок радіації зі своїх надр і припливних сил, які виникають під впливом Сатурна. Азотиста атмосфера призводить до метанових дощів та утворення морів і річок.

Старт місії заплановано на 2026 рік, а прибуття до Титану на 2034-й. Працюватиме октокоптер від термоелектричного генератора і буде оснащений двома мас-смектрометрами, камерами та блоком метеорологічних і геофізичних датчиків.

Головна мета апарата — вивчення хімічного складу проб атмосфери та поверхневого шару ґрунту для розуміння процесів, що йдуть на Титані.

  • Космічний апарат «Кассіні» (Cassini) ще в 2017 році завершив своє легендарне дослідження Сатурна, але вчені досі використовують дані, які він надіслав на Землю. Завдяки отриманій інформації фахівці зробили нове відкриття про озера на Титані — найбільшому супутнику планети.