Міграція, клімат і торговельні війни. Про що домовилися лідери G20?

Автор:
Тетяна Павлова
Дата:

Лідери країн Великої двадцятки (G20) закликали до спільних дій задля врегулювання проблеми масової міграції та торговельних війн.

Про це йдеться в спільному комюніке, поширеному сьогодні за підсумками дводенного саміту в Осаці (Японія).

У ньому, зокрема, лідери «двадцятки» висловили занепокоєння масштабним переміщенням біженців, яке набуло глобального характеру з гуманітарними, політичними, соціальними та економічними наслідками. «Ми наголошуємо на важливості спільних дій для вирішення фундаментальних причин переміщення людей, а також реагування на зростаючі гуманітарні потреби...Ми продовжимо діалог у різних вимірах цих проблем в рамках G20», — йдеться в документі.

Водночас лідери країн G20 не вдалися до засудження політики протекціонізму і закликали реалізувати «вільне, справедливе, недискримінаційне» торговельне середовище.

«Ми хочемо вільного, справедливого, недискримінаційного, прозорого, передбачуваного і стабільного торговельного та інвестиційного середовища і тримати наші ринки відкритими», — йдеться у спільній заяві.

Крім того, вони наголосили, що глобальне економічне зростання залишається низьким, оскільки посилилося напруження у торговельних та геополітичних стосунках.

Водночас, за даними DW, канцлерка Німеччини Ангела Меркель повідомила, що учасники саміту протягом багатьох годин намагалися досягти компромісу, оскільки США вимагали не згадувати про клімат в заключному комюніке. Проте країнам Євросоюзу все ж вдалося наполягти на своєму.

За словами Меркель, США таки погодилися з тим, що в підсумковому комюніке саміту учасники підтвердять свою прихильність ідеї захисту клімату. Документ затверджено у форматі 19+1 (з особливою позицією США).

Канцлерка Німеччини пояснила, що підсумковий документ саміту містить пасаж, аналогічний до того, який було затверджено на попередній зустрічі G20 у Буенос-Айресі. Тоді всі країни, за винятком США, наголосили, що зобовʼязання в рамках Паризької угоди про захист клімату є «незворотними».