«Треба спокійно, у робочому режимі розібратися». Путін відповів на прохання Зеленського про моряків

Автор:
Тетяна Павлова
Дата:

Президент Росії Володимир Путін переконаний, що питання звільнення українських військовополонених моряків має вирішуватися «спокійно, в робочому режимі», і це не варто повʼязувати з поверненням російської делегації до Парламентської асамблеї Ради Європи.

Про це він заявив під час підсумкової пресконференції саміту G20 в Осаці, пише УНІАН.

Зокрема, російського президента запитали, чи повʼязували звільнення українських моряків з поверненням Росії в ПАРЄ і чи дійсно міністр закордонних справ України Павло Клімкін відкинув пропозицію Росії звільнити українських військових просто зараз.

«Ні, до чого тут ПАРЄ і українські моряки. Зверніть увагу. По-моєму, вже новопризначений начальник Генерального штабу української армії [Руслан Хомчак] підтвердив, що це була провокація, організована експрезидентом України Петром Порошенком під час передвиборчої боротьби. Це просто в жодні ворота не лізе. Це неподобство. Давайте ми з цього будемо виходити, якщо так, то фактично українська сторона зізналася, що це була провокація з їхнього боку», — сказав Путін.

Він переконаний, що питання звільнення українських моряків треба вирішити у «спокійному, робочому режимі».

«У нас є питання по деяких людях, затриманих в Україні. Тут крім моряків...вони виконували наказ, і все. Ми усвідомлюємо це. Але вони порушили російський закон. Тому треба спокійно, в робочому режимі з цим розібратися», — заявив президент Росії, коментуючи звернення до нього українського лідера Володимира Зеленського.

Крім того, Путін нагадав про «обміни, що тривають», маючи на увазі вчорашнє повернення чотирьох українських полонених. «Ось хороший приклад контакту з тими, з ким потрібно вести діалог. І результат очевидний. Якщо чинна влада так буде вести роботу, звичайно, ми багато чого можемо досягти», — сказав він.

  • 26 червня МЗС Росії опублікувало заяву, в якій звинуватило Україну в «зацікавленості не так долею моряків, як збереженням можливості нею спекулювати». Також російська сторона звинуватила Україну в нібито навмисній провокації в Керченській протоці.
  • 27 червня президент України Володимир Зеленський звернувся до російського президента Володимира Путіна із закликом звільнити полонених українських моряків. Також Зеленський розкритикував дії українського МЗС щодо комунікації з Росією стосовно звільнення полонених моряків.
  • 25 листопада 2018 року російський прикордонний корабель протаранив український рейдовий буксир в Азовському морі, коли той разом з іще двома броньованими катерами переходив з порту Одеси в порт Маріуполя. Під час виходу суден із Керченської протоки російські прикордонники відкрили по них вогонь і захопили кораблі, на яких перебували 24 моряки.