УГКЦ обговорить з Папою Римським питання створення власного патріархату

Автор:
Андрій Сухраков
Дата:

Глава Української греко-католицької церкви Святослав на початку липня поїде в Рим, де обговорить з Папою Франциском створення окремого патріархату. Про це він повідомив в інтервʼю Релігійно-інформаційній службі України.

«Для нас патріархат — це не є лише якийсь титул чи звання, а передусім спосіб існування. Нещодавно ми мали інтронізацію нового митрополита для США. Він був обраний на Синоді Єпископів УГКЦ і саме цей вибір благословив Папа. Глава Церкви приїхав його ввести в уряд, відповідно до Кодексу Канонів Східних Церков, та показати, що ми функціонуємо як патріарша Церква. Наш спосіб впорядковувати душпастирське життя відповідає способу існування саме патріарших структур. І ми самі вчимося так жити. Наприклад, багато людей в США не розуміють, що їхній єпископат і митрополит належать до Церкви, центр якої є в Києві», — зазначив він.

Крім того, Святослав розповів про те, що саме їхні священнослужителі освячують миро, яке потім розходиться по інших церквах.

«Ми не беремо миро з Ватикану чи будь-де. Глава Церкви освячує миро у Києві, а потім воно розходиться по світу. І всіх дітей, яких хрестять в будь-якій частині світу, помазують миром, яке було посвячене в Патріаршому соборі Воскресіння Христового в Києві», — підкреслив він.