Німеччина поверне Італії картину «Ваза з квітами», викрадену нацистами

Автор:
Тетяна Павлова
Дата:

Міністерства закордонних справ Німеччини та Італії офіційно заявили про повернення картини «Ваза з квітами», викраденої нацистськими військами під час Другої вітової війни, в галерею Уффіці (Флоренція).

Про це йдеться у повідомленні галереї у Twitter.

Йдеться про картину голландського майстра Яна ван Гейсума. Вперше натюрморт показали у Флоренції в 1824 році.

За даними італійської галереї, картина написана олійними фарбами на полотні розміром 47 х 35 сантиметрів. Вона зберігалася в колекції Палаццо Пітті у Флоренції з 1824 року. Потім її придбав великий герцог Леопольд II. До 1940 року картина перебувала в Палатинській галереї Палаццо Пітті.

З початком Другої світової картину евакуювали, проте згодом вона була викрадена нацистськими військами і зберігалася в німецькій родині.

У Німеччині про місцезнаходження полотна довго нічого не було відомо. Після того, як директор галереї Уффіці Ейке Шмідт оголосив вимогу повернути шедевр, німецький уряд звернувся до нащадків нацистського солдата, який нею заволодів.

Адвокати німецької сімʼї стверджували, що солдат просто купив картину на ринку, аби зробити приємне дружині.

  • У січні 2019 року італійська галерея Уффіці закликала Німеччину повернути картину «Ваза з квітами», вкрадену нацистами під час Другої світової війни. До цього часу в галереї висіла чорно-біла копія картини з написом англійською, німецькою та італійською мовами «викрадена».