Шрі-Ланка вперше за 43 роки завербувала двох катів — готується до страт

Автор:
Тетяна Павлова
Дата:

Шрі-Ланка вперше за 43 роки найняла двох катів, готуючись до чотирьох страт злочинців, пише ВВС.

Зазначається, що заявки на вакансію, опубліковану в лютому для катів з «сильним моральним характером», подали понад 100 кандидатів.

До кандидата висувалися наступні вимоги: це має бути чоловік віком 18—45 років, володіти «силою розуму» та бути громадянином Шрі-Ланки.

ЗМІ повідомили, що на вакансію також відгукнулися двоє американців і дві жінки.

Представник вʼязниці сказав, що двом успішним кандидатам необхідно пройти остаточне навчання, яке триватиме близько двох тижнів.

Смертну кару у Шрі-Ланці дозволено законодавством, проте її не застосовують вже багато років — найвищою мірою покарання зараз є довічне увʼязнення.

  • Остання страта в Шрі-Ланці відбулася 43 роки тому. Останній кат Шрі-Ланки в 2014 році пішов у відставку, оскільки нікого не карав, посилаючись на стрес після того, як уперше побачив шибеницю. Ще один виконавець страти, найнятий минулого року, ще жодного разу не зʼявлявся на роботі.
  • У 2004 році уряд країни заговорив про використання смертної кари для злочинців, звинувачених у зґвалтуванні, незаконному обігу наркотиків і умисному вбивстві з застосуванням зброї.
  • Нещодавно президент Шрі-Ланки Маїтріпала Сірісена заявив, що страта відновлюється, щоб припинити торгівлю наркотиками в країні. Він вже підписав смертні вироки чотирьом особам.
  • Міжнародна правозахисна організація Amnesty International заявила, що обурена заявою президента Шрі-Ланки, а страти, повʼязані з наркотиками, незаконні.