«Потяг» із супутників Ілона Маска зазнав перших втрат

Автор:
Тетяна Павлова
Дата:

Через місяць після запуску 60 супутників Starlink компанією SpaceX три з них втратили звʼязок із Землею та припинили функціонувати.

Про це пише видання The Verge.

Як зазначається, спочатку SpaceX могла звʼязуватися з усіма 60 апаратами, але згодом залишилися доступними лише 57. Три супутники, які не виходять на звʼязок, якийсь час продовжать обертатися навколо Землі, після чого згорять в атмосфері. Ще два супутники компанія Ілона Маска навмисно знищила в атмосфері в рамках тестування.

Водночас 45 супутників вже досягли своїх орбіт на висоті 550 км, ще пʼять перебувають у процесі виходу на орбіту, а пʼять проходять додаткові перевірки систем.

Отже пʼять із 60 запущених супутників не виконають свої функції.

  • Місія Starlink — проєкт SpaceX, який почався ще в 2015 році. За задумом Ілона Маска, до середини 2020-х на орбіту Землі виведуть 12 тисяч супутників для створення дешевого і високопродуктивного супутникового інтернет-каналу звʼязку та технічних передавачів для прийому і передачі сигналу з Землі та орбіти. Кожен супутник покриватиме коло площею понад 2 тис. кв. км. За даними SpaceX, швидкість передачі даних через такий канал сягатиме 1 Гб/с. Сам Маск планує виручити у 2025 році від цього проєкту понад $30 млрд.
  • Засновник компанії SpaceX Ілон Маск у своєму Twitter показав 60 супутників, які є частиною проєкту Starlink зі створення групи супутників, які мають забезпечити майже всю поверхню Землі відносно недорогим широкосмуговим доступом до інтернету.
  • У ніч на 26 травня над Україною пролетіли 60 супутників Ілона Маска, які були запущені в космос, щоб роздавати інтернет.