Кулеба: Звільнення українських моряків входило до умов повернення Росії у ПАРЄ

Автор:
Тетяна Павлова
Дата:

Серед умов, які Росія мала виконати для повернення до ПАРЄ, було звільнення українських полонених моряків, однак згодом Європа відступила від цієї вимоги.

Про це в інтервʼю «Час. Підсумки тижня» на «5 каналі» розповів постійний представник України при Раді Європи Дмитро Кулеба.

Він зазначив, що переговори щодо повернення Росії до ПАРЄ активізувалися ще на початку цього року. Для цього Кремль мав виконати три умови: повернути Україні полонених моряків, надати доступ Комісару Ради Європи з прав людини до Криму і сплатити внески.

Проте згодом, за словами посла, Європа дала зрозуміти Росії, що повернутися можна і без цих умов. Тому російська нота вітчизняному МЗС щодо моряків зʼявилася не через рішення ПАРЄ повернути російську делегацію, а тому що спливав кінцевий термін, наданий Міжнародним трибуналом ООН.

«Просто так збіглося в часі, що в ніч з 24 на 25 червня якраз ухвалили цю резолюцію, а 25 спливав термін. Тому я підтверджую, що тема моряків в ПАРЄ лунала. Але я переконаний, що Росія не збиралася виконувати ці три вимоги, бо вони розуміли, що коаліція на їхню користь вже зайшла в такий стан, коли поверне їх без жодних поступок. Я думаю, сталося саме так», — сказав Кулеба.

  • 26 червня МЗС Росії опублікувало заяву, в якій звинуватило Україну в «зацікавленості не так долею моряків, як збереженням можливості нею спекулювати». Також російська сторона звинуватила Україну в нібито навмисній провокації в Керченській протоці.
  • 27 червня президент України Володимир Зеленський звернувся до російського президента Володимира Путіна із закликом звільнити полонених українських моряків. Також Зеленський розкритикував дії українського МЗС щодо комунікації з Росією стосовно звільнення полонених моряків.
  • 29 червня президент Росії Володимир Путін заявив, що питання звільнення українських військовополонених моряків має вирішуватися «спокійно, в робочому режимі», і це не варто повʼязувати з поверненням російської делегації до ПАРЄ.