Голова Офісу президента Андрій Богдан — про нових губернаторів, російську мову на Донбасі та Коломойського. Головні тези з інтервʼю «РБК-Україна»

Автор:
Катерина Коваленко
Дата:
Голова Офісу президента Андрій Богдан — про нових губернаторів, російську мову на Донбасі та Коломойського. Головні тези з інтервʼю «РБК-Україна»

Pavlo Conchar / SOPA Images / LightRocket via Getty Images

Голова Офісу президента Андрій Богдан дав велике інтервʼю «РБК-Україна», в якому розповів про формування команди, нові призначення, статус російської мови, а також про Ігоря Коломойського, Андрія Портнова та Віталія Кличка. theБабель наводить головні тези з розмови.


Про нових губернаторів

За словами Богдана, губернаторів призначили без відкритого конкурсу через брак часу перед виборами, хоча була ідея навіть зробити це за допомогою референдуму. Натомість, як каже голова Офісу президента, кандидатури підбирали фахівці з персоналу.

«Одеський (майбутній губернатор Андрій Андрейчиков) — це якийсь колега Володимира Олександровича. Було кілька варіантів, але цей самий підходящий. Те, що в нього кидають какашки, абсолютно несправедливо», — сказав він.

Про «старих» людей в команді

Як каже Богдан, знайти повністю нових людей на всі потрібні посади не вдається, тому до влади потрапляють і «старі» політики. При цьому до списку «Слуги народу» набрали лише тих, хто ніколи не був депутатом, хоч і бачать у цьому ризики.

«Потрібно зняти рожеві окуляри та зрозуміти, що ми перебуваємо на війні, тому беремо тих людей, яких знаходимо. Припустимо, буде 200 народних депутатів від «Слуги народу». Я розумію, що якась частина з них не виправдає наші надії. Це нові люди, вони нізвідки, вони реально приходили через Facebook, через соціальні ліфти. Їх давали регіональні штаби, їх радили експерти, ми брали людей з офісу BRDO (Офісу ефективного регулювання), це різні люди. І 20% з них будуть погані, їх куплять, вони будуть брати хабарі, потім ще 20%. Але з них 60—70% будуть нормальні ідеологічні люди», — сказав він.

Про колишніх клієнтів

Адрій Богдан, який раніше працював адвокатом, захищав чимало політиків і бізнесменів. Він переконує, що це — лише робота, і жодного впливу на нього ці люди не мають.

«Я дистанціююсь від будь-якого конекту. 80% діючого політикуму — це мої колишні клієнти. Навіть Петро Олексійович, я з ним познайомився в штабі «Нашої України» в 2004 році на президентських виборах...» — сказав Богдан.

Про Портнова

Богдан називає колишнього радника Віктора Януковича Андрія Портнова своїм «багаторічним другом», але обіцяє, що той не отримає посад при владі. За його словами, проти цього виступає президент Володимир Зеленський.

«Це було б неправильне політичне рішення, ми не можемо собі цього дозволити. Я теж проти і не буду підставляти президента», — сказав він.

Про Кличка

Адрій Богдан каже, що розмірковує над тим, щоб розділити посади міського голови та голови Київської міської державної адміністрації, що фактично позбавить Віталія Кличка реальної влади. Також він незадоволений роботою Кличка.

«Те, що відбувалося досі, мені не подобається», — сказав Богдан.

Про Коломойського

За словами Богдана, раніше Коломойський спілкувався з ним «майже щодня», але зараз «дуже рідко».

«Переважно критикує... Йому багато чого не подобається, що ми робимо», — сказав Богдан, але відмовився розповісти, що саме не подобається Коломойському.

Про майбутнього премʼєр-міністра

Андрій Богдан каже, що кандидатів на посаду майбутнього премʼєр-міністра ще немає, але виключив кількох людей із чинної команди. Сам він, за його словами, не може зайняти цю посаду, «бо люстрований». Також Богдан заперечно відповів щодо першого помічника президента Сергія Шефіра та щодо голови партії «Слуга народу» Дмитра Разумкова.

Про російську мову на Донбасі

Богдан виступає проти надання російській мові статусу другої державної в усій країні, але готовий надати їй статус офіційної на Донбасі.

«Особисто моя думка: я б дозволив Донецьку і Луганську державна — українська, регіональна — російська. І за умови, що після цього вони — територія України», — сказав він.