В Україні стартували військово-морські навчання Sea Breeze — 2019. У них візьмуть участь 19 країн та понад 3 тис. військових

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Сьогодні, 1 липня, в Одеській, Миколаївській та Херсонській областях починаються найбільші в році військово-морські міжнародні навчання Sea Breeze — 2019 (Сі Бриз — 2019), які будуть тривати близько 13 днів. У навчаннях беруть участь представники США, Великої Британії, Румунії, Молдови, Грузії та ще восьми країн. У маневрах задіяні 32 кораблі та понад 3 тис. військових.

Як повідомляє Міноборони України, цього року вперше будуть відпрацьовані річкові елементи оборони та прориву.

«За легендою навчань, противники намагатимуться заблокувати вихід до моря із річки Дунай. Корабельно-катерний склад Морської охорони отримає завдання забезпечити супроводження транспортних цивільних суден через гирло Дунаю до Чорного моря», — йдеться в повідомленні.

Учора на військові аеродроми областей прибували військово-транспортні літаки НАТО, які доставили особовий склад, частину техніки та припаси. Літак A400 Atlas Королівських військово-повітряних сил доставив до Одеси бійців морського спецназу. Всього в навчаннях задіяні близько 30 літаків.

Зазначимо, що на навчання до Одеси вперше прибуло американське судно забезпечення USNS Yuma — транспортно-десантний швидкохідний катамаран (Joint High Speed Vessels — JHSV).

Маневри будуть проводиться як на морі, так і на суші. Військові відпрацьовуватимуть взаємодію, рятувальні операції, бойові та логістичні завдання.

Зазначимо, що Sea Breeze проводяться на території України з 1997 року. Організаторами навчань виступають Україна та США. Метою навчань є поліпшення співпраці та координації між країнами чорноморського регіону. За домовленістю, Україна надає військову та цивільну інфраструктуру чорноморського узбережжя, а США підтримують фінансово навчання, надають допомогу в техніці та устаткуванні. У навчанні також беруть участь країни НАТО та інші держави, які мають намір вступити в блок.

  • Минулого року в українсько-американських навчаннях Sea Breeze — 2018 взяли участь військовослужбовці з 19 країн-членів НАТО та країн-учасниць програми НАТО «Партнерство заради миру». Усього було залучено 29 надводних кораблів і катерів, а також авіагрупу з 25 літаків і вертольотів.
  • 25 червня 140-й центр Сил спеціальних операцій Збройних сил України пройшов сертифікацію як підрозділ SOF (сил спеціальних операцій) НАТО, склавши іспити в Литві. Уперше в історії сертифікацію зміг пройти підзозділ країни, яка не є членом альянсу.