Зеленський запропонував Раді перенести запуск ринку електроенергії та затвердити формулу «Роттердам-»

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Президент Володимир Зеленський запропонував Верховній Раді перенести запуск ринку електроенергії на 1 липня 2020 року. Про це йдеться в законопроєкті № 10401.

Документ визначений як невідкладний. До запуску ринку електроенергії — з 1 вересня 2019 року і до 1 липня 2020 року — пропонується проводити тестові операції на ринку електроенергії.

Крім того, законопроєкт також запроваджує нову формулу розрахунку вартості енергетичного вугілля. Формула враховує індикативну ціну, яка визначається на підставі середньої ціни на європейському ринку. При цьому до нової формули додається тільки ціна транспортування вугілля з території України (без вартості імпорту), а також враховується знижка на вміст сірки.

Цей «дисконт» встановлює Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) на рівні від 0,9 до 0,99. На цей індекс пропонується множити індикативну ціну вугілля, що повинно призводити до її зниження.

Відповідно до законодавства про ринок електроенергії, до 1 липня в Україні діяла формула визначення ціни на енергетичне вугілля, яка отримала неофіційну назву «Роттердам+». За цією формулою з 2016 року встановлювався тариф для теплових електростанцій на базі середньої ціни вугілля з імпортного паритету за останній рік з урахуванням вартості його доставки в Україну. Впровадження цієї формули призвело до зростання тарифів.