Вночі: Росія скликає Радбез ООН через український мовний закон, активіст Мовенко виїхав із Криму, а Facebook евакуювали через підозрілу посилку

Автор:
Катерина Коваленко
Дата:

Росія знову скликає Радбез ООН через український мовний закон

Росія вирішила вдруге скликати засідання Ради безпеки Організації Обʼєднаних Націй через український мовний закон. Про це повідомив речник постійного представництва України при ООН Олег Ніколенко.

«Незабаром на нас чекає другий акт театру абсурду в Раді Безпеки ООН. Делегація РФ повторно звернулася про обговорення українського мовного закону в Радбезі ООН. Сьогодні під час погодження програми роботи на поточний місяць таке засідання попередньо запланували на 16 липня», — написав Ніколенко у Facebook.

Вперше Росія скликала засідання Радбезу ООН через український мовний закон 20 травня, але тоді Рада безпеки відмовилася розглядати це питання. Представники декількох країн заявили, що не варто робити це в день інавгурації нового президента України.

Український активіст Мовенко виїхав із Криму

Український активіст із Севастополя Ігор Мовенко виїхав із окупованого Криму до Києва після того, як закінчився термін його умовного покарання за звинуваченнями в екстремізмі. Про це повідомила Кримська правозахисна група.

«Мовенко 28 червня 2019 року разом із родиною залишив Крим після того, як проти нього в Севастополі припинилося кримінальне переслідування. У травні 2019 року закінчився умовний термін за вироком Севастопольського апеляційного суду від 26 червня 2018 року», — йдеться в повідомленні.

Офіційних підтверджень від представників українських відомств поки немає.

ОБСЄ виявила на Донбасі російську станцію радіоперешкод

Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ виявила автоматизовану станцію радіоперешкод Р-378А в окупованій Кадіївці (кол. Стаханов). Про це йдеться у звіті місії за 30 червня.

«30 червня патруль СММ бачив одну автоматизовану станцію радіоперешкод (Р-378А) у н. п. Кадіївка (кол. Стаханов; 50 км на захід від Луганська)», — йдеться в повідомленні.

Автоматизована станція радіоперешкод Р-378А призначена для виявлення і заглушення ліній радіозвʼязку противника.

Прокуратура відкрила справу через обстріл санітарного автомобіля на Донбасі

Прокуратура Донецької області почала розслідування за фактом обстрілу бойовиками санітарного автомобіля Збройних сил, внаслідок якого двоє загинули двоє військовослужбовців і ще один отримав поранення.

Про це повідомила у Facebook пресслужба прокуратури.

Провадження відкрили за ч. 2 ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни) Кримінального кодексу.

Facebook отримав підозрілу посилку, працівників чотирьох будівель евакуювали

Компанія Facebook Inc. евакуювала працівників з чотирьох своїх будівель у Сан-Франциско через посилку, що могла містити зарин. Про це пише Reuters.

Попередня перевірка показала, що посилка справді токсична. Конкретна отрута ще встановлюється.

Три будівлі вже перевірили, людям дозволили повернутися на робочі місця. У четвертій будівлі перевірка триває. Поки жодних симптомів впливу зарину у працівників, які контактували з посилкою, не помітили.