Експрацівники телеканалу ZIK звернулися до Зеленського. Вимагають зупинити вплив Росії на український медіаринок

Автор:
Катерина Коваленко
Дата:

Колишні працівники телеканалу ZIK і медіарух «Медіа за усвідомлений вибір» звернулися до президента Володимира Зеленського, Служби безпеки та Національної ради з питань телебачення та радіомовлення через вплив Росії на український медіаринок.

Заяву опублікували на сайті «Детектор медіа».

Журналісти звертають увагу на те, що все більше українських ЗМІ переходять під контроль Віктора Медведчука чи наближених до нього осіб. А через них просуваються ідеї, вигідні Росії.

«Уже в перші дні після зміни власника його вплив на ZIK став очевидним. З ефіру каналу зник повтор авторської програми Тетяни Даниленко з критикою на адресу Віктора Медведчука, а її запис був видалений з офіційного YouTube телеканалу. Журналісти заявили про появу на каналі так званих «стоп-листів» — списків заборонених до запрошення в ефір публічних осіб. Ключовими коментаторами всіх подій стали представники партії ОПЗЖ [«Опозиційна платформа — За життя»]», — йдеться у зверненні.

Автори звернення вимагають у Зеленського «визначитись із позицією щодо інформаційної інтервенції Росії в український медіапростір». Також його просять підтримати незалежне Суспільне мовлення.

Від СБУ вимагають «дати відповідь, чи використовувались кошти країни-агресора для скуповування українських медіаактивів, що веде до підриву суверенітету й територіальної цілісності України».

Національну раду з питань телебачення і радіомовлення просять слідкувати за ефірами NewsOne, «112 Україна» та ZIK і перевіряти їх на відповідність українському законодавству.