У Луганській області шість шахтарів відмовилися виходити на поверхню. Вони протестують проти відключення електроенергії

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

У Луганській області на шахті «Гірська» ДП «Первомайськвугілля» (за 10 км від лінії фронту) шість шахтарів відмовилися виходити на поверхню, вимагаючи відновити електропостачання шахти.

Про це повідомляє представник омбудсмена на Донбасі Павло Лисянський.

«У шахті на горизонті (глибині) 700 м перебувають шість гірників, люди відмовляються виїжджати на поверхню і таким чином висловлюють протест у звʼязку з відключенням шахти від електроенергії, що спричинить затоплення гірничих виробок і насосних станцій. Спроба відключення шахти від електроенергії була вчора, 01.07.2019, після чого люди відмовилися виїжджати на поверхню», — написав він.

Лисянський зазначив, що вже провів телефонні переговори з гірниками, і їхній стан задовільний. Він додав, що на місці чергує воєнізований гірничорятувальний загін. На шахті введено в дію план ліквідації аварії.

За словами Лисянського, він також обговорив ситуацію з директором шахти.

Лисянський заявив, що електроенергія на шахті вже є, але шахтарі вимагають гарантій, що її знов не відключать.

  • У ніч на 29 травня на шахті «Лісова» ДП «Львіввугілля» у селі Сілець Сокальського району Львівської області стався обвал породи. Обвал на глибині 500 м стався о третій ночі, через годину після того як 70 гірників вийшли на нічну зміну. Загинули двоє гірників: Михайло Турко 1997 року народження і Михайло Павлик 1971 року народження. За попередньою інформацією спеціальної комісії, трагедію на шахті «Лісова» спричинив обвал покрівлі породи у лаві, а двоє гірників опинились у місці, де вони не мали бути.
  • Після інциденту президент Володимир Зеленський зустрівся з родичами загиблих, а також з місцевими шахтарями. За підсумками візиту до Львівської області було прийнято рішення провести засідання РНБО з проблем у вугільній галузі.