У Швейцарії заблокували 60 млн франків у справі про «вишки Бойка»

Автор:
Катерина Коваленко
Дата:

У банках Швейцарії заблокували 60 млн франків, які, ймовірно, вивело з України колишнє керівництво «Нафтогазу». Таке рішення ухвалили у справі, яку розслідує прокуратура в місті Берн.

Про це повідомляє DW із посиланням на відповідь швейцарських правоохоронців.

Федеральна прокуратура Швейцарії зазначає, що у справі є двоє підозрюваних. Обидва — громадяни України. Одного з них підозрюють у відмиванні коштів, іншого — у співучасті у відмиванні.

За даними українського слідства, яке теж розслідує цю справу, на швейцарські рахунки вивели $25 млн у період, коли головою «Нафтогазу» був Євген Бакулін (2010—2014 роки). Навесні 2018 року Євгена Бакуліна оголосили в розшук. Його підозрюють у привласненні та розтраті майна, участі у злочинній організації, відмиванні грошей злочинного походження.

  • Ця справа отримала назву «вишки Бойка» (на честь тодішнього міністра енергетики та давнього соратника Бакуліна Юрія Бойка). Вона стосується бурових установок, куплених у 2011 році через підставних осіб і офшорні компанії для «Чорноморнафтогазу» — дочірньої компанії «Нафтогазу».
  • Після втечі експрезидента України Віктора Януковича слідчі ГПУ встановили, що за бурові установки переплатили $400 млн. Крім Швейцарії, ще $95 млн, ймовірно, вивели на рахунки офшорної компанії з Белізу. Бенефіціаром останньої слідчі вважають Януковича.