Чехія розслідує участь 20 своїх громадян у війні на Донбасі на боці бойовиків

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

У Чехії триває розслідування щодо 20 громадян країни, яких підозрюють в участі у бойових діях на Донбасі на боці бойовиків так званих «ЛДНР». Про це повідомив посол України в Чехії Євген Перебийніс в інтерв’ю «Голосу України».

«Наразі триває розслідування стосовно майже 20 чеських громадян, які могли брати участь у військових діях на боці Росії на Донбасі. Поки що тільки стосовно одного з них відбувся суд, і його визнали винним. Правда, вирок був умовний. Але, незважаючи на це, прецедент є. Розслідування щодо інших триває. Дуже складним питанням є доведення вини. Багато звинувачень базується на соціальних мережах або свідченнях окремих людей», — розповів український дипломат.

Перебийніс додав, що українські та чеські правоохоронці співпрацюють стосовно цього питання.

Також він зазначив, що Чехія є першою країною, де суд офіційно закрив так зване представництво невизнаної республіки. МЗС Чехії обґрунтувало свою позицію тим, що центр видає себе за дипломатичну установу неіснуючої країни.

«І це поки єдине схоже рішення в Європі, попри те, що такі центри Росія намагається відкривати і у Франції, і у Фінляндії, і в Італії. Воно може бути прецедентом для інших європейських країн», — зазначив посол України в Чехії Євген Перебийніс.