У Білорусі судять бойовика «ДНР». Імовірно, він ще воював у Сирії та Африці у складі «ПВК Вагнера»

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

У Бресті (Білорусь) судять 44-річного жителя Берези Вадима Шевченка, який воював на боці бойовиків «ДНР» проти української армії, а також, імовірно, брав участь у бойових діях в Сирії та Африці у складі російської «ПВК Вагнера».

Про це пише «Белсат».

Бойовика звинувачують за статтею про участь у збройному конфлікті на території іноземної держави. Йому загрожує до пʼяти років вʼязниці.

За даними порталу TUT.by, Шевченко під позивним «Ветерок» воював на Донбасі з 2015 року і отримав два поранення. На батьківщині він тричі притягувався до кримінальної відповідальності за крадіжки. Впродовж своєї «військової служби» він активно викладав «ВКонтакте» велику кількість фото з бойових дій. На його сторінках (у нього їх було кілька) є навіть спільне фото з російським командиром бойовиків Ігорем Гіркіним. Затримали Шевченка в 2018 році.

Знайомі Шевченка розповіли журналістам видання «Белсат», що «Ветерок» на Донбасі був у складі так званого 9-го Мариупольсько-Хінганського полку морської піхоти «ДНР». Там він служив зі ще одним громадянином Білорусі, якого на батьківщині чекає два роки «хімії».

Про свою участь у конфліктах в Африці та Сирії Шевченко розповів сам, після публікації матеріалу «Белсат» про білорусів у «ПВК Вагнера». Він написав журналісту та похвалився фотографіями з Сирії та Південного Судану. Бойовик також погрожував блогеру Олександру Кабанову, що здасть його КДБ.

Зараз відомо, що Шевченко перебуває під домашнім арештом, а наступне судове засідання призначене на 8 липня.