У Китаї на смартфони туристів таємно встановлюють софт, який стежить за переміщенням людей

Дата:

У Китаї прикордонна поліція регіону Сіньцзян таємно встановлює на смартфони туристів «шпигунські» програми, щоб отримувати особисту інформацію про користувачів. Про це пише The Guardian.

Китайський уряд запровадив обмежувальні заходи в провінції з мусульманським населенням. Влада встановила камери розпізнавання облич на вулицях і в мечетях, а також змусила місцевих людей завантажувати на смартфони софт, який фіксує їхнє місцезнаходження.

Як пише The Guardian, китайські прикордонники беруть у туристів при огляді смартфони та таємно від власника встановлюють обовʼязкову програму. Такі факти зафіксували при вʼїзді в регіон з сусіднього Киргизстану через Еркеш-там.

Додаток, який встановлюють туристам, розробила китайська компанія. Він виконує пошук на телефонах з ОС Android величезного списку сайтів, які китайська влада вважає проблематичним.

Він містить різні терміни, повʼязані з ісламістським екстремізмом, зокрема англомовний журнал Inspire, що випускає «Аль-Каїда» на Аравійському півострові, і різні керівництва з експлуатації зброї. Також додаток шукає інформацію щодо інших матеріалів — від посту під час Рамадану до літератури Далай-лами і музики японської метал-групи Unholy Grave.

Один з туристів розповів журналістам, що на кордоні у нього відібрали телефон і вимагали назвати пін-код. Після години очікування йому повернули пристрій, на якому вже був встановлений китайський софт.

«Мені це не подобається. Якби вони робили це в моїй рідній країні, я був би нажаханий, але коли ви їдете в Китай, ви повинні знати, що це може статися», — розповів турист.

За даними китайської влади, щорічно регіон Сіньцзян відвідують близько 100 мільйонів осіб: місцеві й іноземні туристи. Пункт пропуску Еркеш-там на кордоні часто використовують не тільки туристи, але й торговці, які пересуваються історичним Шовковим шляхом.

  • 21 червня Міністерство торгівлі США внесло до санкційного списку пʼять китайських компаній, які розробляють надшвидку компʼютерну техніку. У список внесли Chengdu Haiguang Integrated Circuit, Chengdu Haiguang Microelectronics Technology, Higon, Sugon і Цзяннаньський університет компʼютерних технологій в місті Усі. Sugon, яка є власником Higon, раніше публічно визнавала, що розробляла свою продукцію для Збройних сил Китаю.
  • Президент Сполучених Штатів Дональд Трамп заявив, що корпорація Google підтримує Китай і китайських військових.
  • Дональд Трамп вирішив зняти обмеження з китайської компанії Huawei. Про це він повідомив на саміті G20.