ЦВК зареєструвала ексзаступника генпрокурора Кузьміна кандидатом на парламентські вибори

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Центральна виборча комісія зареєструвала кандидатом у депутати на виборах у Верховну Раду, що пройдуть 21 липня, колишнього першого заступника генерального прокурора часів правління Януковича Рената Кузьміна.

Як написала у Facebook прессекретар генерального прокурора Лариса Сарган, Кузьміна «тихо зареєстрували» кандидатом, і цього ніхто не помітив — ані ЗМІ, ані активісти.

Сарган вказала, що ще 20 червня заступнику голови ЦВК Євгену Радченку було направлено листа, в якому йшлося, що відносно Кузьміна ведеться кримінальна справа за низку тяжких злочинів, зокрема за відмивання майна, отриманого злочинним шляхом. Також вона додала, що Кузьмін перебуває у розшуку.

«Кузьмін, з метою уникнення кримінальної відповідальності, міг переховуватися від органів досудового розслідування не тільки на тимчасово окупованій території АР Крим, а й на території Російської Федерації», — написала Сарган.

Вона зазначила, що після перетину кордону України Кузьмін буде затриманий і доправлений до суду для обрання запобіжного заходу.

Зазначимо, що Кузьмін зареєстрований кандидатом від партії «Опозиційна платформа — За життя». У списку він йде під 35 номером.

Хто такий Ренат Кузьмін?

Колишній перший заступник генерального прокурора (2010—2013). Під керівництвом Кузьміна до суду направляли справи проти нинішнього генпрокурора Юрія Луценка, ексзаступника міністра охорони навколишнього природного середовища України Георгія Філіпчука та лідера «Батьківщини» Юлії Тимошенко. Також Кузьмін порушував кримінальну справу проти колишнього президента Леоніда Кучми.

У 2014 році Генпрокуратура розпочала провадження проти Кузьміна за підозрою у незаконному затриманні Луценка. Пізніше МВС просило Інтерпол оголосити Кузьміна в рошук, проте в бюро дійшли висновку, що справа ексзаступника генпрокурора має політичний характер.