Клімкін: Росії доведеться виплатити понад $10 млрд за позовами України

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Росії доведеться виплатити понад $10 млрд за позовами з боку України, які стосуються анексії Криму. Про це в інтервʼю Liga.net розповів міністр закордонних справ Павло Клімкін.

«Є експерти, які підрахували, що Росії доведеться виплатити понад $10 млрд за цими позовами. Я вважаю, що ще більше», — сказав Клімкін. Міністр пояснив, що Росія у своїй ноті щодо звільнення українських моряків вимагала від України виконання рішень російських судів.

«Ну, ніби ми повинні уявити, що наші моряки могли навіть теоретично скоїти якийсь злочин. Звичайно, це стало б мегапослабленням нашої позиції щодо окупованого Криму і реальним ударом за позовами проти Росії в судах», — сказав Клімкін.

Міністр пояснив, що його відомство, відповідаючи на ноту МЗС РФ, діяло в рамках підписаних ще президентом Петром Порошенком директив. «За цими директивами ми здобули перемогу в Міжнародному трибуналі. У них прописана міжнародно-правова позиція, в тому числі в рамках трибуналу. Нота Росії зачіпає міжнародно-правові питання? Зачіпає. У рамках трибуналу де ми працюємо? У рамках трибуналу. Ось ми і підготували міжнародно-правове обґрунтування, чому це не спрацює — зганьбить моряків, Україну, нас усіх», — відповів він.