«Відмовилася свідчити та назвала допит політизованим». ГПУ допитала речницю президента Юлію Мендель

Автор:
Оксана Коваленко
Дата:

Речницю президента Володимира Зеленського Юлія Мендель 1 липня приходила на допит до Генеральної прокуратури, але відмовилася свідчити. Про це theБабелю повідомили в наглядовому відомстві.

Мендель викликали на допит як свідка для розʼяснення її «публічних висловлювань».

«Під час допиту Мендель відмовилася свідчити, вказати джерело оприлюднених даних, зазначивши, що сам допит є політизованим і може бути використаний проти неї, хоча поставлені слідчим питання не стосувалися особистого життя, а були спрямовані на розʼяснення її дій як особи, уповноваженої оприлюднювати офіційну позицію глави держави», — йдеться у відповіді ГПУ.

Що такого сказала Мендель?

6 червня в прямому ефірі телеканалу «1+1» у ток-шоу «Право на владу» Мендель заявила, що трапляються випадки, коли українські військові на Донбасі, відповідаючи на провокації терористів, стріляють по цивільних обʼєктах, внаслідок чого гинуть мирні жителі.

«Дуже часто наші військові піддаються на провокації. Коли стріляють з житлового будинку, школи, садка, будь-якого місця, де перебувають цивільні люди. І після цього починається обстріл цього будинку. Таким чином гинуть наші люди, українці. Власне, мова йшла про те, щоб не піддаватися на провокації», — сказала вона.

У чому проблема?

Генеральна прокуратура з 2014 року розслідує кілька кримінальних справ у звʼязку з агресією Росії. Справи кваліфіковані за ч. 2 ст. 127 (катування), ч. 2 ст. 146 (незаконне позбавлення волі або викрадення людини), ч. 2 ст. 147 (захоплення заручників), ч. 1 ст. 258-3 (створення терористичної групи чи терористичної організації), ч. 2 ст. 343 (втручання в діяльність працівника правоохоронного органу), ч. 2 ст. 344 (втручання в діяльність посадової особи), ч. 2 ст. 372 (притягнення невинного до кримінальної відповідальності), ч. 2 ст. 375 (винесення суддями неправомірного вироку), ч. 1, 2 ст. 438 (порушення законів і звичаїв війни), ч. 1 ст. 442 (геноцид) КК України.

У Росії розслідують понад 230 кримінальних справ стосовно бійців ВСУ і добробатів, які брали участь в АТО й ООС, і вже заочно звинуватили близько 70 українських військовослужбовців за нібито обстріл обʼєктів цивільної інфраструктури. Українська сторона спростувала ці звинувачення і подала матеріали в офіс прокурора Міжнародного кримінального суду.

У ГПУ зазначили, що на цьому фоні заяви Мендель про обстріл бійцями ВСУ житлових будинків можуть використовуватися Росією в інформаційній війні проти України.

Що далі?

Оскільки Мендель відповідати відмовилася, ГПУ направила запит в Офіс президента. Апарат ОП просять уточнити: висловлювалася Мендель як офіційна особа чи озвучила свою особисту позицію, і звідки в неї дані про те, що українські військовослужбовці «допускають обстріл цивільних обʼєктів на сході України».

«Бабель»

«Бабель»

  • Юлію Мендель намагалися допитати двічі — військова прокуратура викликала її на допит 26 або 27 червня. А в будівлю Адміністрації президента до неї приходив слідчий Генеральної прокуратури Юрій Ковальчук, щоб поговорити як зі свідком у справі. Мендель поговорила з ним, але відмовилася підписати протокол допиту після розмови, оскільки він відбувався без офіційного оголошення.
  • 3 червня стало відомо, що Володимир Зеленський вибрав собі прессекретаря — 32-річну Юлію Мендель. Вона народилася в Херсоні, вчилася в Києві.