Суд звільнив з-під варти перекладача Гройсмана Єжова, обвинуваченого у шпигунстві

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Суд звільнив з-під варти перекладача Гройсмана Єжова, обвинуваченого у шпигунстві

Станіслав Єжов (зліва)

NATO North Atlantic Treaty / Flickr

Голосіївський районний суд Києва змінив міру запобіжного заходу колишньому заступнику керівника протоколу премʼєр-міністра Володимира Гройсмана Станіславу Єжову, якого звинувачують у роботі на російські спецслужби. Про це theБабелю повідомив адвокат Єжова Валентин Рибін.

«Сьогодні Голосіївський райсуд Києва змінив міру запобіжного заходу для мого підзахисного, Єжова Станіслава Станіславовича, який звинувачується у державній зраді, з утримання під вартою на домашній арешт і поклав на нього процесуальні зобовʼязання, серед яких носіння електронного засобу контролю», — розповів Рибін.

Він додав, що таким чином суд «гуманізував» міру запобіжного заходу, і тепер Єжов переміщується з камери слідчого ізолятора до власної квартири, де він має перебувати цілодобово.

«Це рішення у повній мірі відповідає як рішенню Конституційного суду від 25 червня 2019 року, так і достатньо обширній практиці Європейського суду з прав людини стосовно порушення прав людини, встановлених статтями 3 і 5 Конвенції з прав людини щодо тривалого утримання під вартою», — додав адвокат.

Справа Єжова

Наприкінці 2017 року контррозвідка Служби безпеки України викрила Єжова в тому, що його завербували російські спецслужби. В обовʼязки заступника керівника протоколу входив переклад зустрічей премʼєр-міністра з іноземними делегаціями.

СБУ встановила, що завербований чиновник нібито збирав службову інформацію уряду, зокрема щодо закордонних поїздок і переговорів премʼєр-міністра. Потім він електронною поштою пересилав її представникам спецслужб РФ. 21 грудня Єжову оголосили підозру за статтею про державну зраду.

  • 25 червня Конституційний суд скасував положення ч. 5 ст. 176 (Загальні положення про запобіжні заходи) Кримінально-процесуального кодексу. У них йдеться, що стосовно підозрюваних за статтею про тероризм не можна застосувати більш мʼякий запобіжний захід, крім тримання під вартою.