Amazon визнала, що зберігає отримані через Alexa дані. Навіть якщо користувач їх видаляє

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Компанія Amazon визнала, що безстроково зберігає деякі дані, отримані через голосового помічника Alexa, пише The Verge.

Американський сенатор Кріс Кунс отримав офіційну відповідь на свій лист, надісланий генеральному директорові Amazon Джеффу Безосу. У листі Кунс просив відповісти, як довго зберігаються голосові команди і стенограми, а також для чого використовуються ці дані.

У листі представник Amazon повідомив про те, що компанія зберігає всі голосові записи і стенограми невизначений час. Видалення даних здійснюється у разі, якщо користувач самостійно вибирає цю функцію. Крім того, там пояснили, що стенограми використовуються для навчання голосового помічника і вони не є анонімними і привʼязані до акаунту користувача Amazon.

При цьому, як пише видання, користувач може лише видалити аудіозаписи звернень до помічника. У той же час є записи, які продовжують зберігатися. За запитом користувача записи видаляються з «усіх основних систем зберігання Amazon».

За словами представників компанії, деякі запити вимагають, щоб Alexa зберігала дані. «Деякі операції, в тому числі замовлення піци, виклик Uber, купівля цифрового контенту, вимагають від Alexa автоматичного збереження записів», — зазначає видання. Невідомо, які дані і як довго зберігає Amazon у цих випадках. Зазначають, що навіть такі запити, як-от установка будильника, залишають після себе дані в системі Alexa.

  • Раніше проти Amazon подали позови в американські суди через голосовиий помічник Alexa. Компанію звинувачують в тому, що вона не запитує згоди користувача на створення «голосових відбитків», які дозволяють відстежувати використання пристроїв з допомогою помічника Alexa, і таким чином створює «величезний рівень деталізації життя дитини».
  • У квітні стало відомо, що працівники Amazon в офісах компанії в усьому світі мають можливість прослуховувати розмови користувачів через Alexa.