Росія і НАТО обговорили порятунок «ракетного договору». Прогресу немає, але Столтенберг вірить у диво

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Росія і НАТО провели переговори щодо ситуації в Україні та Договору про ліквідацію ракет середньої і малої дальності (ДРСМД). Генсек НАТО Єнс Столтенберг на пресконференції за підсумками засідання заявив, що сторони не змогли домогтися хоч якихось угод із зазначених питань.

«Ми обговорили ситуацію з безпекою на сході України, відсутність прогресу в Мінських угодах і напруженість в Азовському морі та навколо нього. Члени НАТО знову закликали до звільнення українських моряків і суден, захоплених Росією в листопаді минулого року. З цих питань у НАТО та Росії залишаються фундаментальні розбіжності», — сказав він, пише «Європейська правда».

Щодо «ракетного договору», НАТО і Росія теж не досягли значного прогресу. За словами Столтенберга, ДРСМД під загрозою, і Альянс вже готується до «світу без нього», але у той же час він сподівається врятувати договір і вірить, що є шанс.

«Договір зараз під загрозою. На жаль, ми не бачили жодних ознак прориву. Та час іде. Ми глибоко шкодуємо про те, що Росія не дотримується договору. І, на жаль, час спливає. США офіційно вийдуть з договору про ДРСМД 2 серпня [...]. У РФ, як і раніше, є шанс піти у правильному напрямку і врятувати договір», — заявив Столтенберг, пише Інтерфакс.

Росіян звинуватили в тому, що вони продовжують розгортати крилаті ракети великої дальності 9М729 «Новатор». РФ у відповідь каже, що чекає від США розгляду претензій щодо американських ракет і комплексів.

Заступник міністра закордонних справ РФ Сергій Рябков вже заявив, що договір «піде у минуле на початку серпня».

Договір про ліквідацію ракет середньої і малої дальності (ДРСМД)

Договір між СРСР і США, підписаний Михайлом Горбачовим і Рональдом Рейганом 8 грудня 1987 року під час радянсько-американської зустрічі на вищому рівні у Вашингтоні. Набув чинності 1 червня 1988 року.

Договір вперше в історії дозволив ліквідувати цілий клас озброєнь: сторони зобовʼязалися знищити всі комплекси балістичних і крилатих ракет наземного базування середньої (1 тис. — 5,5 тис. км) і малої (від 500 км до 1 тис. км) дальності, а також не виробляти, не випробовувати і не розгортати такі ракети в майбутньому.

Відповідно до договору, сторони протягом трьох років повинні були знищити всі пускові установки і ракети наземного базування з радіусом дії від 500 км до 5,5 тис. км як на європейській, так і на азіатській території СРСР. Договір передбачав процедури перевірки інспекторами, які мали стежити за знищенням ракет протилежної сторони.

До червня 1991 року договір був виконаний: СРСР знищив 1 846 ракетних комплексів, США — 846.

Після кількох взаємних звинувачень у порушенні ДРСМД в лютому 2019 року сторони заявили про призупинення дотримання своїх зобовʼязань за договором.