Росія включила Херсонес Таврійський до списку власних обʼєктів ЮНЕСКО

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Російська національна комісія Організації Обʼєднаних Націй з питань освіти, науки і культури (ЮНЕСКО) включила в список власних обʼєктів всесвітньої спадщини Херсонес Таврійський, розташований на території анексованого Росією Криму. Про це повідомила у Facebook заступниця міністра культури Тамара Мазур.

«Так зухвало Росія ще не діяла! Роздають прямо на сесії Комітету всесвітньої спадщини ЮНЕСКО спецвипуск вісника комісії Нацкомісії ЮНЕСКО РФ, в якому серед російських обʼєктів всесвітньої спадщини подають наш Херсонес Таврійський!» — написала Мазур.

Вона назвала це неприпустимим порушенням усіх норм міжнародного права, «плювком в обличчя ЮНЕСКО й ООН», які неодноразово у своїх документах на вищому рівні підтвердили, що Крим є частиною України. У коментарі до посту Мазур додала, що в ЮНЕСКО «здивовані таким поворотом» і незадоволені використанням у віснику імені гендиректора ЮНЕСКО.

Херсонес Таврійський

Давньогрецьке місто-держава в південно-західній частині Криму. Його заснували у 422—421 рр. до н. е. грецькі вихідці з Гераклеї Понтійської як колонію на північному узбережжі Чорного моря. В античну епоху Херсонес став важливим торговельним, ремісничим і політичним центром південно-західного узбережжя Криму.

23 червня 2013 року Херсонес Таврійський був включений до списку світової спадщини ЮНЕСКО, куди також внесли і хору — сільськогосподарську округу Херсонеса.