Справа нацгварійця Марківа: суд попросили виправдати українця

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Адвокати українського військового Віталія Марківа, якого в Італії судять за звинуваченням у причетності до вбивства 2014 року на Донбасі італійського фотографа Андреа Роккеллі, попросили для українця виправдальний вирок. Про це пише «Радіо Свобода».

У суді міста Павія, де розглядають справу, завершилася стадія дебатів. У кінцевій промові другий адвокат українця Донателла Рапетті підкреслила, що не можна точно сказати, хто і звідки стріляв 24 травня 2014 року, коли загинули Роккеллі і його перекладач Андрій Миронов. «Ніхто умисно не хотів убити журналістів. Ці люди стали жертвами війни, а на війні стріляють проти ворога», — зазначила адвокат Рапетті. Вона попросила суд визнати підзахисного невинним.

Крім того, адвокат звернула увагу, що дані експертів від обвинувачення і захисту збігаються. Проте ці дослідження не містять повної інформації, щоб чітко встановити, від якого типу зброї загинув Роккеллі. Обвинувачення наполягає на причині смерті внаслідок мінометних пострілів.

Також Рапетті звернула увагу на відсутність вхідних пострілів з автомата AK-74 на даху таксі, в якому їхав Роккеллі, а тільки на наявність вхідних бокових отворів. «А це, за її словами, свідчить про те, що Віталій Марків не міг стріляти по таксі згори та ще й з відстані понад півтора кілометра. Автомат Калашникова, (а тільки такою зброєю володів солдат Марків) за технічними можливостями має прицільну здатність ураження 600 метрів», — пише видання.

Захисниця також наголосила, що обов’язком Марківа бувло повідомляти керівництву про наближення підозрілих осіб. Тож солдат виконував військовий наказ, нічого незаконного в його діях не було, тоді як обвинувачення саме цю роль спостерігача вважає провиною підсудного. «За кримінальним військовим кодексом Італії, не можна карати військовослужбовця за виконання наказу, бо солдат на війні повинен його виконувати, а не обговорювати», — зазначила Рапетті.