Bellingcat: Група ГРУшника Сергеєва готувала замах на Скрипаля у Швейцарії. Що про це відомо?

Автор:
Тетяна Павлова
Дата:

Генерал-майор ГРУ Денис Сергеєв, якого підозрюють у причетності до отруєння російського ексофіцера Сергія Скрипаля та його доньки Юлії в британському Солсбері, також брав участь в операціях на території Швейцарії. Зокрема, там він міг готувати замах на Скрипаля.

Про це йдеться у розслідуванні The Insider і Bellingcat, яке проводилося в кооперації зі швейцарським виданням TAMedia.

Як зазначається, під час своїх візитів до Швейцарії Сергеєв перетинався там з російськими ГРУшниками Олександром Петровим і Русланом Бошировим, яких підозрюють в отруєнні Скрипалів.

Так, згідно з розслідуванням, перша поїздка Сергеєва до Швейцарії відбулася у 2016 році і тривала тиждень, з 5 до 11 листопада.

Він приземлився у Барселоні, а звідти прибув до Цюриха. Але завдання цієї поїздки не очевидне, і чи перетинався росіянин там зі своїми колегами, невідомо. Боширов і Петров розминулися з ним, бо прилетіли туди тільки 25 листопада.

«Цікавий збіг, згідно з доповіддю Мюллера [спеціального прокурора Роберта Мюллера, який розслідує втручання Росії в американські вибори], 24 листопада — тобто за день до того, як Боширов і Петров залишили Швейцарію, незабаром після його [Сергеєва] поїздки, хакерами з ГРУ був зламаний ноутбук високопосадовця FIFA, яка базується в Цюриху», — йдеться в розслідуванні. При цьому автори зауважили, що російські ГРУшники не мали будь-якої компетенції, що дозволяє брати участь у хакерських атаках, але «теоретично вони могли здійснювати для неї оперативний супровід».

Друга і найбільш цікава поїздка Сергеєва, цього разу до Лозанни, також тривала близько тижня — з 29 вересня до 9 жовтня 2017 року. І знову він спочатку приземлився в Барселоні, а вже наступного дня вирушив до Швейцарії.

Автори припускають, що такий дивний маршрут ГРУшник обрав, імовірно, через те, що до Швейцарії прибувають по шенгенській, а не національній візі, і допитують про мету візиту більш прискіпливо. «Пересування Сергеєва вказують на те, що в нього могла бути з кимось зустріч у Барселоні: перед тим як вирушити до Женеви, він близько години провів поблизу центрального пляжу, імовірно, в кафе», — йдеться в розслідуванні.

У Женеві Сергеєв зупинився в недорогому готелі AppartʼCity Genève — Gaillard, неподалік кордону з Францією.

Тут він два дні вештався містом без певної мети, а 2 жовтня він вирушив до Лозанни, де «холоднокровно проігнорував знаменитий Лозаннський собор» і пішов у напрямку Федеральної політехнічної школи Лозанни, де зосереджено безліч державних лабораторій. Через півтори години він повернувся в центр міста і вирушив назад до Женеви.

4 жовтня ГРУшник знову прибув до Лозанни і близько 4 годин провів у районі, де розташовано кілька штаб-квартир міжнародних спортивних організацій, у тому числі Всесвітнє антидопінгове агентство (ВАДА) і Міжнародний спортивний арбітраж. «Цікавий збіг — саме в цей же час у цій будівлі розглядалася апеляція російської стрибунки у висоту Анни Чічерової, позбавленої медалі за допінг. Цікаво також, що, судячи з біллінгу, він заходив у будинок штаб-квартири ВАДА», — зауважують автори розслідування.

6 жовтня Сергеєв утретє прибув до Лозанни, де відвідав лекцію американського посла в Швейцарії Сʼюзан Левін, яка залишила свою посаду кілька місяців раніше. Експерти стверджують, що колишні високопоставлені дипломати складають для розвідки великий інтерес , оскільки вони, зазвичай, повертаються на держслужбу або йдуть в політику.

Третя поїздка Сергеєва до Швейцарії тривала 9 днів, з 30 жовтня до 9 листопада. Цього разу він одразу приземлився в Женеві і попрямував просто до готелю AppartʼCity. Автори припускають, що в цей час у Швейцарії вже могли перебувати Петров і Боширов.

«Відомо, що 25 жовтня вони прибули до Парижа, а полетіли з Женеви 4 листопада. До Швейцарії вони прибули або на машині, або на поїзді. І, швидше за все, саме на поїзді, оскільки 31 жовтня Сергеєв був на вокзалі, до того ж саме в той час, коли приїжджає швидкісний поїзд із Парижа», — зазначають розслідувачі.

Вони припускають, що операція трьох ГРУшників у Женеві відбулася десь у період між 1 і 4 листопада 2017 року. Що саме було обʼєктом їхньої уваги — неясно, відомо лише, що 2 листопада з 11:30 до 15:00 Сергеєв перебував у районі лижного курорту Шамоні.

«Якщо в Солсбері першим країну покинув Сергеєв, то тут, навпаки, спочатку полетіли Боширов і Петров [4 листопада], а Сергеєв — 8 листопада. Причому полетів на день раніше, ніж планував, бо спочатку він забронював квиток на 9 листопада. У день вильоту, перед тим як вирушити в аеропорт, він опинився в російському консульстві або в безпосередній близькості від нього», — йдеться в розслідуванні.

У грудні 2017 року спостерігалася нова активізація ГРУшників. Спочатку до Швейцарії прибув Петров, 21 грудня — Боширов, а 23 грудня — Сергеєв. Останній «прийняв вахту» від Петрова, який у цей же день полетів.

Російський генерал-майор переважно переміщався між центром міста та містечками Колоньї і Олонж-Бельрів, де розташовані особняки багатьох заможних людей, у тому числі й росіян. Сергеєв зустрів у Швейцарії Новий рік, а 2 січня повернувся до Росії через Париж.

Пʼята поїздка Сергеєва до Швейцарії відбулася в січні 2018 року. Він знову прибув до Женеви, цього разу востаннє.

«Цей приїзд затьмарився неприємною подією — через затримку літака він приземлився пізно, а після 10 вечора в його улюбленому AppartʼCity Genève — Gaillard уже нікого не було на ресепшені і двері замкнені. Судячи з біллінгу, Сергеєв кілька разів безуспішно намагався додзвонитися за номером готелю, після чого подзвонив куратору [відомому як «Амір»] і повернувся до Женеви. До півночі він забронював новий готель у тому ж районі Gaillard і заселився», — розповіли журналісти-розлідувачі.

Вони вважають, що цього разу основною метою Сергеєва був знаменитий лижний курорт Ле Же, де він провів близько 4 годин 13 січня і кілька годин 14 січня. Автори зазначають, що навряд чи він катався там на лижах, тому що за ці два дні він 14 разів телефонував куратору «Аміру», в тому числі щодо отруєння Скрипаля.

За їхніми даними, пересування Сергеєва вказують на його явний інтерес до штаб-квартир міжнародних спортивних організацій, перш за все, ВАДА, яке неодноразово піддавалося хакерським атакам.

«Але у випадку з Сергеєвим [який був організатором мінімум двох операцій з отруєння нервово-паралітичною речовиною в Британії та Болгарії] може йтися не тільки про кібератаки, але й про замах на вбивство. Метою групи Сергеєва могло бути, наприклад, джерело ВАДА про застосування Росією допінгу [як-от, наприклад, директор антидопінгового центру Григорій Родченков, який виїхав з Росії, його заступник Тимофій Соболевський та інші]. Цікаво, що незабаром після жовтневого приїзду Сергеєва до Швейцарії в 2017 році в ВАДА заявили про отримання цінної інформації щодо участі російських держорганів в допінгпрограмі», — йдеться в матеріалі.

Водночас автори зазначають, що це могло бути не єдиною мішенню Сергеєва в Швейцарії.

Вони нагадали, що в кінці червня або початку липня Скрипаль скасував інтервʼю з британським журналістом Марком Урбаном, щоб вирушити до Швейцарії на зустріч із представниками місцевих спецслужб.

«Якщо ця зустріч і справді була, можливо, вона була не єдиною. Не можна виключати, що в Швейцарії група Сергеєва намагалася встановити, яку інформацію Скрипаль передає швейцарським спецслужбам, і вже тоді готувала замах на нього», — зазначають розслідувачі.

Наголошується, що отруєння Скрипаля «Новачком» відбулося 4 березня, тобто через два місяці після останнього візиту групи Сергеєва до Швейцарії.