Угорщина скасує блокування інтеграції України в НАТО після внесення поправок у закон про мову

Автор:
Андрій Сухраков
Дата:

Угорщина зніме блокування інтеграції України в Північноатлантичний альянс після того, як будуть прийняті поправки до закону про освіту та мову. Про це повідомляє Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто, передає «Радіо Свобода».

«Якщо говорити про освіту, то угорці, які живуть в Україні, мали стовідсоткову можливість навчатися рідною мовою до моменту, поки «освітній закон» не ухвалили. Тому ми щонайменше очікуємо поправки, яка відновить права угорців, які вони вже мали. Щодо «мовного закону», то він практично «вбиває» шанси використовувати угорську в держуправлінні, культурі, медіа. Таким чином, поправка, яка дасть можливість угорцям використовувати свою рідну мову в цих галузях, нас повністю задовольнить», — зазначив він.

Також Сійярто уточнив, що Угорщина покладає великі надії на президента Володимира Зеленського.

«Хочу вам відверто сказати, ми бачимо нового президента України як нову надію. Маю бути з вами чесним, ми відчували, що колишній президент України Петро Порошенко проводить антиугорську політику. Я не знаю, чи було це спеціально, чи з якихось інших причин сталося... Але без сумнівів — підсумком усіх його рішень стала чітка політика проти Угорщини», — підкреслив він.