Захист Кузьміна звинуватив Луценка у спробі «усунути» його з політичного життя

Автор:
Тетяна Павлова
Дата:

Захист колишнього заступника генпрокурора Рената Кузьміна, який балотується в народні депутати від партії «Опозиційна платформа — За життя», має намір оскаржити в суді рішення ЦВК про скасування реєстрації кандидата.

Про це заявив адвокат Кузьміна Артем Захаров у ефірі телеканалу «112 Україна».

За його словами, рішення ЦВК щодо Кузьміна є протиправним, оскільки він постійно перебуває на території України. «Ані СБУ, ані будь-який інший орган не може надати відомості про інше», — стверджує Захаров.

Він також заявив, що розшук Кузьміна є незаконним, оскільки він уже скасований, а рішення суду набуло чинності. «Як будь-який громадянин, він має право вільно пересуватися територією України. Тому якщо вони [ЦВК] навіть шукали щось, але не знайшли — це не є підставою стверджувати, що людини немає в Україні», — наголосив адвокат.

Він також повʼязує тиск на ЦВК, про який раніше заявляла голова Комісії Тетяна Сліпачук, саме зі справою Кузьміна.

«Цей тиск я безпосередньо пов’язую саме із справою Кузьміна, з Юрієм Луценком і з бажанням усунути Ріната Кузьміна із політичного життя», — заявив Захаров.

  • У ГПУ заявили, що Кузьміна «тишком» зареєстрували, поки проти нього розслідується кримінальна справа за низку тяжких злочинів. При цьому зазначалося, що Кузьмін перебуває в розшуку.
  • Спікер Верховної Ради Андрій Парубій звернувся з трибуни Ради до Держприкордонслужби, Генпрокуратури та СБУ з проханням надати дані про проживання Кузьміна на території України протягом останніх 5 років. Це давало підставу скасувати його реєстрацію на виборах.
  • У СБУ повідомили, що ще 20 червня 2019 року надіслали до ЦВК листа, у якому повідомлялося про розслідування кримінального провадження за підозрою Кузьміна у скоєнні особливо тяжких злочинів, у тому числі в легалізації (відмиванні) майна, здобутого злочинним шляхом. У листі також зазначено, що встановити фактичне місце перебування Кузьміна на території України не вдалося. Також, за даними правоохоронних органів, Кузьмін з метою уникнення кримінальної відповідальності міг ховатися від органів досудового розслідування не тільки на тимчасово окупованій території Криму, а й на території Росії.
  • ЦВК скасувала реєстрацію Рената Кузьміна кандидатом у народні депутати. У політсилі «Опозиційна платформа — За життя» назвали це рішення «політичною помстою».