Київ планує підписати пʼять документів із Брюсселем на саміті Україна — ЄС

Автор:
Катерина Коваленко
Дата:

На 21-му саміті Україна — ЄС, який відбудеться в Києві 8 липня, підпишуть пʼять документів. Про це заявив постійний представник України при Європейському Союзі Микола Точицький, повідомляє Інтерфакс-Україна.

За його словами, офіційні Київ і Брюссель уже домовилися про договори щодо програм технічного співробітництва, децентралізації та боротьби з корупцією.

Також у планах — підписання документа про роботу над інфраструктурними проєктами на Донбасі.

«ЄС направив групу експертів, які проїхали від Маріуполя до Запоріжжя і запропонували проєктну суму 10 млн на інфраструктурні проєкти, відкриття спеціального офісу ЄС в Маріуполі», — сказав Точицький.

Крім цього, за результатами саміту Україна та ЄС підпишуть спільну декларацію. В її проєкті, за словами Точицького, Брюссель врахував більшість побажань Києва, зокрема щодо санкцій проти РФ.

«99% побажань української сторони були враховані. Це стосується і територіальної цілісності, санкцій по відношенню до держави-агресора, включно з можливими санкціями за недавню паспортизацію», — сказав він.

Що буде на саміті?

За даними Офісу президента України, на заході головуватимуть президент України Володимир Зеленський, президент Європейської Ради Дональд Туск і президент Європейської комісії Жан-Клод Юнкер.

Лідери планують обговорити безпекові питання, пріоритети політичних, економічних і соціальних реформ, стан імплементації положень Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

Глава Європейської Ради Дональд Туск на зустрічі з українським президентом Володимиром Зеленським у Брюсселі наголосив, що цей захід визначить пріоритети для розвитку двосторонніх відносин на майбутні роки.

Зеленський, зі свого боку, зазначив, що «це буде важлива нагода надати новий потужний імпульс розвитку наших відносин».

Попередній саміт Україна — ЄС відбувся у Брюсселі 9 липня 2018 року.