Віцепремʼєрку з євроінтеграції Іванну Климпуш-Цинцадзе не пустили на саміт Україна — ЄС

Автори:
Катерина Коваленко, Оксана Коваленко
Дата:
Віцепремʼєрку з євроінтеграції Іванну Климпуш-Цинцадзе не пустили на саміт Україна — ЄС

NATO North Atlantic Treaty / Flickr

Віцепремʼєр-міністра з євроінтеграції Іванну Климпуш-Цинцадзе не пустили на саміт Україна — ЄС, який розпочався в Києві.

Про це вона сказала в ефірі телеканалу «Прямий».

Климпуш-Цинцадзе нібито не подали до переліку учасників зустрічі попри те, що саме вона відповідає за цю тематику, і Євросоюз очікував її участі.

«Документи, які будуть сьогодні розглядати, були опрацьовані і мною особисто, і урядовим офісом. Але ні мене, ні очільниці офісу там немає сьогодні. Ми тут прочекали 40 хвилин, до мене ніхто не вийшов. У мене є всі підстави вважати, що це саботаж, якісь кулуарні неофіційні розмови провів премʼєр Гройсман і вирішив виключити мене зі списку», — сказала вона.

Що буде на саміті?

За даними Офісу президента України, на заході головуватимуть президент України Володимир Зеленський, президент Європейської ради Дональд Туск і президент Європейської комісії Жан-Клод Юнкер.

Лідери планують обговорити безпекові питання, пріоритети політичних, економічних і соціальних реформ, стан імплементації положень Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

Глава Європейської ради Дональд Туск на зустрічі з українським президентом Володимиром Зеленським у Брюсселі наголосив, що цей захід визначить пріоритети для розвитку двосторонніх відносин на майбутні роки.

Зеленський, зі свого боку, зазначив, що «це буде важлива нагода надати новий потужний імпульс розвитку наших відносин».

Попередній саміт Україна — ЄС відбувся у Брюсселі 9 липня 2018 року.

  • На 21-му саміті Україна — ЄС, який триває в Києві 8 липня, підпишуть пʼять документів. Офіційні Київ і Брюссель уже домовилися про договори щодо програм технічної співпраці, децентралізації та боротьби з корупцією. Також у планах — підписання документа про роботу над інфраструктурними проєктами на Донбасі.