Підсумки саміту Україна — ЄС: продовження санкцій проти Росії та нові угоди на €127 млн

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Підсумки саміту Україна — ЄС: продовження санкцій проти Росії та нові угоди на €127 млн

Ратинський В'ячеслав / УНІАН

Українська сторона рухається до стійкого припинення вогню на Донбасі. Про це заявив на саміті «Україна — ЄС» президент Володимир Зеленський.

«Вірю, що ми рухаємося до стійкого припинення вогню. Розумію, що не так швидко, як хотілося б. Тому що, фактично, ми рухаємося мінномим полем, у всіх сенсах цього слова. І попереду — багато роботи з відновлення Донбасу», — сказав Зеленський на спільній пресконференції з лідерами ЄС.

Говорячи про розведення військ в районі Станиці Луганської в Луганській області, президент додав, що українська сторона очікує на демонтаж фортифікаційних споруд на окупованій території для початку відновлювальних робіт.

Також Зеленський привітав рішення ЄС продовжити санкції проти Росії. «Я радий був сьогодні почути від наших європейських друзів, що їхня позиція щодо поведінки РФ залишається чіткою і незмінною. Секторальні та «кримські» санкції будуть подовжені на наступні 12 і шість місяців відповідно», — сказав президент.

Також, як пише Інтерфакс-Україна, на саміті підписали пʼять угод:

  • Угода, що передбачає фінансування другої фази проєкту U-LEAD в Україні, яка спрямована на залучення допомоги ЄС для реалізації реформи децентралізації. Передбачається, що загальний внесок ЄС в рамках угоди складе €40 млн.
  • Угода про фінансування ключових реформ та імплементації положень Угоди про асоціацію між Україною та ЄС в частині, яка стосується зони вільної торгівлі. Зокрема — у сферах сільського господарства, навколишнього середовища, енергетики, державних закупівель, ділового та інвестиційного клімату, торгівлі, трудових відносин. Загальний внесок ЄС складає €44 млн.
  • Угода про фінансування другої фази «Антикорупційної ініціативи» із загальним бюджетом €22,9 млн. Проєкт спрямований на посилення незалежності, ефективності та стійкості антикорупційних установ.
  • Угода з підтримки громадянського суспільства та культури передбачає залучення фінансування ЄС у розмірі €10 млн для підвищення можливостей організацій громадянського суспільства та установ культури.
  • Угода про внесення змін до угоди про фінансування програми підтримки ЄС для сходу України на виділення додаткових €10 млн. Допомогу спрямують на забезпечення поліпшення доступу до адміністративних і соціальних послуг для переселенців, зокрема в зоні, прилеглій до лінії зіткнення; на заходи, спрямовані на розвиток мікро-, малих і середніх підприємств; підтримку секторальних реформ і структурних змін у галузі охорони здоровʼя, освіти та критичної інфраструктури.

Зеленський вкотре наголосив, що війну на Донбасі можна закінчити лише дипломатичним шляхом. «Якщо у когось раптом виникають сумнівні питання або сумніви щодо продовження санкцій, усіх запрошую на Донбас — подивитися, скільки бід нам принесла війна. І цю війну ми хочемо зупинити. І хочемо повернути мир в Україну. Але це можливо зробити єдиною «зброєю» — це дипломатія», — сказав президент.

Він також висловив жаль, що делегації деяких країн з Парламентської асамблеї Ради Європи не відвідали Донбас.