Баришівська суддя, яка призупинила ліцензію лоукостера SkyUp, йде у відставку

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

Суддя Баришівського районного суду Олена Литвиненко, яка винесла ухвалу про призупинення дії ліцензії авіаперевізника SkyUp, подала заяву про відставку. Про це повідомляє «Радіо Свобода».

Суддя вирішила піти з посади після того, як 24 червня Державне бюро з розслідувань (ДБР), на підставі сюжету програми «Схеми», розпочало щодо неї провадження за фактом «постановлення суддею завідомо неправосудної ухвали» — тобто за ознаками правопорушення, передбаченого ч.1. статті 375 Кримінального кодексу. Ця стаття передбачає увʼязнення на строк до 5 років.

Слідчі збирають докази та свідчення щодо вчинення злочину. В бюро підкреслили, що жодній особі наразі не повідомлено про підозру в цьому провадженні.

Про що йдеться?

12 червня Баришівський суд Київської області постановив призупинити дію ліцензії української авіакомпанії SkyUp Airlines.

У рішенні вказано, що позов проти компанії подав один із пасажирів. Причиною позову стало «системне невиконання зобовʼязань перед клієнтами, затримки рейсів і відсутність контролю за виконанням норм авіабезпеки».

У SkyUp рішення Баришівського суду назвали незаконним і подали апеляційну скаргу в Апеляційний суд Київської області.

Пізніше стало відомо, що позов подавала мешканка Баришівки Оксана Пасенко, проте вона заявила, що ніколи не була клієнтом SkyUp, а позов подали працівники поліції. Пізніше вона написала заяву про відмову від позову.

Згідно з розслідуванням журналістів «Схем», позов щодо заборони SkyUp Airlines до Баришівського районного суду повʼязаний із народним депутатом з оточення бізнесмена Ігоря Коломойського Олександром Дубініним (позафракційний). Але бізнесмен звʼязок заперечив.