В Україні випустили путівник про конфлікт на Донбасі. У ньому пояснюється, що таке агресія, біженець, воєнний стан

Автор:
Катерина Коваленко
Дата:

Міністерство з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України (МінТОТ) розробило посібник із термінології щодо конфлікту на Донбасі. Про це повідомили в пресслужбі міністерства.

Підручник називається «АБВ. Збройний конфлікт у термінах (путівник для України)». Його розробили для журналістів, громадських діячів, державних службовців і політиків.

«Посібник містить роз’яснення термінологічної бази міжнародного гуманітарного права, але також до нього внесено й нову термінологію щодо збройного конфлікту та російської військової агресії. Важливо зазначити, що викладена в посібнику термінологія опирається на українське законодавство, сформоване вже після 2014-го року, та Міжнародне гуманітарне право», — цитує пресслужба міністра Вадима Черниша.

У посібнику 92 сторінки. Він містить термінологічний словник (наприклад, визначення слів «агресія», «біженець», «воєнний стан» та інші), довідкову інформацію про сфери відповідальності українських органів влади та міжнародних організацій. Також у довіднику є корисні посилання на офіційні сайти міжнародних структур та їхні контакти.

Також у посібнику наведена актуальна статистика щодо внутрішньо переміщених осіб, зниклих безвісти, загиблих унаслідок війни та інші цифри.

Посібник можна завантажити тут.

  • 38% вимушених переселенців не мають наміру повертатися додому на Донбас і в Крим після закінчення конфліктів. Про це свідчать результати опитування, проведеного Національною системою моніторингу Міжнародної організації з міграції.
  • Президент Володимир Зеленський запропонував продовжити до одного року строк, у який пенсіонери з окупованого Донбасу можуть виїхати на підконтрольну Україні територію для отримання пенсії.
  • Парламентська асамблея Організації з безпеки та співпраці в Європі (ОБСЄ) ухвалила Люксембурзьку декларацію, частиною якої є резолюція із засудженням окупації Криму та мілітаризації акваторій Чорного та Азовського морів Російською Федерацією.