Іспанська охоронна фірма кілька місяців цілодобово стежила за Ассанжем в еквадорському посольстві в Лондоні

Автор:
Катерина Коваленко
Дата:

Іспанська охоронна фірма Undercover Global SL встановила цілодобове відеостеження за засновником Wikileaks Джуліаном Ассанжем, коли він жив у посольстві Еквадору в Лондоні.

Доступ до зібраних даних отримало іспанське видання EL PAÍS.

Декілька камер записували відео та звук із грудня 2017 по березень 2018 року. На них зафіксовані десятки зустрічей Ассанжа з його адвокатами та гостями. На записи потрапила також деяка конфіденційна інформація про плани чоловіка, але, як зазначає видання, вони так і не були реалізовані. Зокрема, йдеться про плани втечі з посольства в Лондоні до Росії чи Куби.

Як пише EL PAÍS, Ассанж підозрював, що за ним стежать. Тому деякі зустрічі він проводив у жіночому туалеті, оскільки вважав це місце безпечним. Деякі важливі речі він писав на папірцях, прикриваючи рукою, і не озвучував їх уголос.

Директор охоронної фірми Undercover Global SL Девід Моралес відмовився розкрити деталі операції. Він заявив, що вся отримана інформація конфіденційна та належить уряду Еквадору. За словами Моралеса, його фірма уклала з ним договір і є лише виконавцем роботи.

  • Засновника WikiLeaks Джуліана Ассанжа у 2010 році звинуватили в сексуальних домаганнях і зґвалтуванні у Швеції. Скандинавська країна видала ордер на його арешт, але Ассанж попросив прихистку на території посольства Еквадору в Лондоні. З 2012 року він перебував у посольстві, де отримав політичний притулок.
  • 11 квітня Еквадор позбавив співзасновника Wikileaks Джуліана Ассанжа дипломатичного притулку. Його заарештувала британська поліція.
  • 13 травня шведська прокуратура відновила попереднє розслідування щодо Ассанжа. У 2010 році він відвідав Швецію, і тоді дві шведські жінки заявили, що стали жертвами сексуальних злочинів, скоєних Ассанжем.
  • У червні міністр внутрішніх справ Великої Британії Саджид Джавід підписав дозвіл на екстрадицію засновника WikiLeaks Джуліана Ассанжа до США, де його підозрюють у зливі секретної інформації.