Допит речниці Зеленського: ГПУ звинуватила Офіс президента в ухиленні від пояснення заяв Мендель про обстріли на Донбасі

Дата:
Допит речниці Зеленського: ГПУ звинуватила Офіс президента в ухиленні від пояснення заяв Мендель про обстріли на Донбасі

Sergii Kharchenko / NurPhoto via Getty Images

Генпрокурор Юрій Луценко повторно просить Офіс президента пояснити публічні заяви прессекретарки президента Юлії Мендель про те, що українські бійці «допускають обстріли цивільних обʼєктів на сході України». Про це theБабелю повідомили джерела в ГПУ.

Перший запит ГПУ надіслала до Офісу президента 5 липня, але Банкова повернула його без розгляду. У Зеленського тоді заявили, що слідчий посилався на неправильну статтю Кримінально-процесуального кодексу, і Генпрокуратура не мала законних підстав вимагати від ОП спростування або підтвердження публічних заяв Мендель.

У повторному запиті Луценко нагадав, що ігнорування документа «не відповідає вимогам кримінального процесуального законодавства України та суперечить цілям і завданням кримінального провадження».

«З вашої відповіді вбачається, що ГПУ нібито не мала законних підстав для такого запиту, оскільки слідчий послався на ст. 93 (збір доказів) КПК України, тоді як повинен був керуватися нормами ст. 159 КПК, яка регламентує порядок отримання тимчасового доступу до речей і документів на підставі ухвали слідчого судді. Але таке тлумачення норм КПК Офісом президента не відповідає законодавству і не дає підстав для відмови Мендель Ю. від надання свідчень», — йдеться в листі ГПУ.

У Генпрокуратурі додали, що відмова відповідати на запит — це спроба ОП ухилитися від надання інформації.

Про що йдеться?

6 червня у прямому ефірі телеканалу «1+1» у ток-шоу «Право на владу» Мендель заявила, що бувають випадки, коли українські військові на Донбасі, відповідаючи на провокації терористів, стріляють по цивільних обʼєктах, внаслідок чого гинуть мирні жителі.

«Дуже часто наші військові піддаються на провокації. Коли стріляють з житлового будинку, школи, садка, будь-якого місця, де знаходяться цивільні люди. І після цього починається обстріл цього будинку. Таким чином гинуть наші люди, українці. Власне, мова йшла про те, щоб не піддаватися на провокації», — сказала вона.

У ГПУ зазначили, що в Росії розслідують понад 230 кримінальних справ стосовно бійців ВСУ і добробатів, які брали участь в АТО і ООС, і вже заочно звинуватили близько 70 українських військовослужбовців у нібито обстрілах обʼєктів цивільної інфраструктури. Українська сторона спростувала ці звинувачення і подала матеріали до офісу прокурора Міжнародного кримінального суду.

На цьому фоні заяви Мендель про обстріл бійцями ВСУ житлових будинків можуть використовуватися Росією в інформаційній війні проти України.

  • Мендель 1 липня приходила на допит у Генеральну прокуратуру, але відмовилася свідчити.
  • Після цього ГПУ надіслала запит до Офісу президента. Апарат ОП просять уточнити, висловлювалася Мендель як офіційна особа чи озвучила власну позицію, і звідки в неї дані про те, що українські військовослужбовці «допускають обстріл цивільних обʼєктів на сході України».
  • Юлію Мендель намагалися допитати двічі — військова прокуратура викликала її на допит 26 або 27 червня. А в будівлю Адміністрації президента до неї приходив слідчий Генеральної прокуратури Юрій Ковальчук, щоб поговорити як зі свідком у справі. Мендель поговорила з ним, але відмовилася підписати протокол допиту після розмови, оскільки він відбувався без офіційного оголошення.