ФСБ Росії завершила слідство і висунула звинувачення захопленим українським морякам

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Федеральна служба безпеки Росії завершила розслідування проти 24 українських моряків, захоплених у Керченській протоці 25 листопада 2018 року. Про це у Facebook написав адвокат Микола Полозов.

«Слідче управління ФСБ Росії висунуло звинувачення в остаточній редакції всім 24 військовополоненим українським морякам», — написав адвокат. Він додав, що під час слідчих дій у вівторок висунули звинувачення Андрію Артеменку.

«Висунення обвинувачення в остаточній редакції означає завершення слідчих дій, повʼязаних зі збиранням і процесуальним закріпленням доказів. Наступна стадія — ознайомлення з матеріалами кримінальної справи», — повідомив Полозов.

За його словами, наступного тижня ФСБ звернеться до Лефортовського районного суду Москви з клопотанням продовжити утримання під вартою українських моряків. За попередньою інформацією, судове засідання має відбутися 17 липня.

  • У Гамбурзі 25 травня відбулося засідання Міжнародного трибуналу з морського права, на якому дії Росії були визнані незаконними, у звʼязку з чим трибунал зажадав негайно звільнити взятих у полон у Керченській протоці українців та захоплені кораблі.
  • Парламентська асамблея Організації з безпеки та співпраці в Європі (ОБСЄ) ухвалила Люксембурзьку декларацію, частиною якої є резолюція із засудженням окупації Криму та мілітаризації акваторії Чорного й Азовського морів Росією та визнанням українських моряків військовополоненими.
  • Постпред України при ПАРЄ Дмитро Кулеба заявив, що серед умов, які Росія повинна була виконати для повернення в ПАРЄ, було звільнення українських полонених моряків, проте згодом Європа відступила від цієї вимоги.